La restauració demana ampliar l'aforament i accedir a crèdits tous avalats
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L'executiu ha rebutjat oferir ajudes per pagar els subministraments i reduir la renda dels lloguers a la restauració. Així ho assegura la Unió Hotelera, que insisteix a recordar la baixada de la facturació provocada per les restriccions sanitàries. La patronal continua demanant revisar amb urgència les mesures que limiten l'aforament, els espais i els horaris, i considerar les ajudes econòmiques al sector per compensar la caiguda d'ingressos.
Ampliar els aforaments i poder accedir a crèdits tous avalats. Són les peticions que fa la restauració després que el Govern hagi desestimat les ajudes sol·licitades fa setmanes per la Unió Hotelera, que demanava ajudes en els subministraments i la reducció dels lloguers.
La patronal apunta que és necessari no deixar caure un sector molt tocat pels dos últims anys i que no es podrà recuperar en el context actual. El director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, vol deixar clar que les cues als restaurants no signifiquen que estiguin plens, sinó que hi ha una limitació del 60-65%. Recorda que treballen "tres hores al migdia i tres a la nit, i que als restaurants es permeten sis persones a taula mentre a casa hi pot haver fins a 10".
Els sopars d'empreses i de Nadal representen el 40% de la facturació total de desembre i les anul·lacions per les restriccions van provocar una caiguda d'ingressos. La limitació de l'aforament també es nota a la caixa.
A tot plegat, s'hi han de sumar les despeses que no varien, tot i les mesures sanitàries. Són alguns dels arguments que la Unió Hotelera va compartir amb el Govern a l'hora de sol·licitar les ajudes. Tanmateix, la resposta ha estat negativa. Segons Pujol, l'argument que els han donat és que no es veu bé "fer discriminacions entre sectors", encara que tinguin casuístiques diferents.
Quant als hotels, l'alta incidència epidemiològica també està afectant els recursos humans dels establiments amb força baixes. El director de la patronal hotelera no descarta que n'hagi tancat temporalment algun per la impossibilitat d'oferir els serveis per la manca de personal.
L'arribada de grups internacionals als hotels continua minvant per les restriccions sanitàries. Amb tot, s'ha pogut recuperar una part del client anglès, sobretot, el que arriba a través dels majoristes de viatge. En aquest sentit, la Unió Hotelera calcula una disminució d'entre un 20 i un 30% respecte de les seves previsions.
Informa: Oliver Jaén
Imatge: Kevin Ribeiro-Arxiu RTVA