Restaurat el Crist de l'església de Sant Joan de Caselles per a la candidatura a la UNESCO
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El ministeri ha donat per tancada la restauració del Crist de Sant Joan de Caselles. És la darrera fase d'unes obres que van començar l'any passat i que posen punt final a la remodelació de l'església romànica.
Entre les parets de l'església hi ha gairebé mil anys d'història i les petjades d'alguns corrents artístics. Com el mural que conté un Crist d'estuc únic al món que data del segle XII.
Amagats durant dos segles, el Crist i el mural van reaparèixer el 1963 i ja van sofrir una primera restauració. El restaurador i assessor del Ministeri de Cultura, Eudald Guillamet, ens explica com ha sigut el procés de restauració. "El 63 el comencen a destapar, però no ho van destapar tot. Nosaltres hem completat aquesta restauració traient les capes de calç, que eren emblanquinats, normals i corrents, com es feien a tot arreu. Hem anat traient aquestes capes i hem recuperat part de les línies dels falsos carreus amb vermell i parts de les dents de serra gòtica".
Aquesta església formarà part de la candidatura d'Andorra per la UNESCO el 2026. La ministra de Cultura, Mònica Bonell, relata la importància que té a l'hora de conèixer "com es crea el Coprincipat d'Andorra". En aquest sentit, assegura que els treballs de restauració i conservació han servit per tornar a veure com "era aquest Crist en estuc que és únic al món. Ara continuarem amb d'altres conservacions i restauracions a altres esglésies del Principat".
Les pròximes esglésies que acolliran processos de restauració seran la de Sant Miquel d'Engolasters i la de Sant Martí de la Cortinada.
Informa: Caterina Vidal
Imatges: Nil Forcada