Les restriccions a Catalunya deixen una situació complicada a la Seu d'Urgell amb molts establiments al límit
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Catalunya viu quinze dies de noves mesures que afecten sobretot la restauració. Aquest dissabte dia de mercat molts paradistes s'han quedat sense cafè i l'escalf dels bars. Sense fira de Sant Ermengol molts han començat a patir anul·lacions que creuen que no seran les úniques. Mentrestant l'alcalde creu que es podria haver plantejat un toc de queda en lloc de tancar establiments.
Sense bars oberts els paradistes no tenien on refugiar-se del fred de bon matí que no superava els 5 graus. A pocs bars o cafeteries es podia demanar un cafè per emportar.
"Està tot tancat", ha comentat José Jiménez, un dels paradistes. En aquesta línia una altra, Ma Àngels Cuerba, ha assegurat que "no ens deixen entrar al lavabo, només agafar un cafè i marxar".
Aquest cap de setmana s'havia de celebrar la fira de Sant Ermengol. Al restaurant de la Tota i l'Aiser preparen menús per emportar. Han hagut de fer ERTO a cinc empleats.
Tota Parejo ha explicat que amb la restricció de deixar l'ocupació del restaurant al 50% "havíem aconseguit una mica de pujada amb la gent que ve de Barcelona i havíem pogut servir bastants dinars i sopars" i ha valorat que "ara és impossible".
Amb la prohibició de fer fires han caigut les reserves a l'hotel Andria. La seva propietària, la Marion, ha comentat que han passat d'estar plens a no tenir cap habitació ocupada o només una. I també que "tenim més personal que clients i més despeses que entrada de diners".
També creu que la restauració dona vida i demanen mecanismes de control en lloc de tancament. "La solució seria reeducar i ser més estrictes amb la població", ha remarcat.
Les mesures que han començat a aplicar-se aquest divendres s'allargaran 15 dies fins a les portes de Tots Sants amb l'objectiu d'evitar un confinament perimetral.
Amb un nou pla per fases a punt de presentar-se per part del govern espanyol, l'alcalde, Jordi Fàbrega ha comentat que és més partidari d'altres mesures com el toc de queda de França, ja que considera que "hagués estat més fàcil controlar botellons i contactes socials i hagués permès a la restauració continuar amb la seva activitat".
La situació preocupa. I és que la pandèmia ja ha sacrificat el 4% dels establiments de la ciutat i aquesta segona onada podria augmentar la xifra.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Kevin Ribeiro