Retrets per la falta de consens en la modificació de les transferències als comuns
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El Consell General ha aprovat, amb els vots favorables del grup demòcrata, els consellers d’Unió Laurediana i Independents de la Massana i la consellera Sílvia Bonet, la modificació del projecte de llei qualificada de transferències als comuns. Els liberals s'han abstingut de la votació, mentre que el grup socialdemòcrata i els consellers del grup mixt de Socialdemocràcia i Progrés hi han votat en contra. L'aprovació arriba després d'un llarg periple de negociacions tripartides i que el Tribunal Constitucional tombés diversos articles.
L’aprovació de la modificació del projecte de llei qualificada de transferències als comuns ha fet sortir a la llum alguns aspectes que ja es van debatre fa un any a la taula tripartida. La falta de consens ha estat la principal queixa de l'oposició. El president del grup liberal, Jordi Gallardo, ha recriminat les ponderacions amb alguns criteris i ha tornat a escenificar el seu posicionament contrari, malgrat abstenir-se en la votació per respecte a la decisió dels comuns. "En quin moment vaig manifestar després dels incidis de constitucionalitat o un cop ja hi ha hagut la sentència del Constitucional que jo estava d'acord amb el model que vostès havien plantejat? No en trobarà cap acta", insistia a Pere López.
Per la seva banda, Pere López ha defensat altra vegada el seu model alternatiu, condicionant el repartiment a les competències. "Quan algú ens acusa, injustificadament, de premiar o beneficiar algunes parròquies... És que això és el que pertoca. Hi ha unes competències, una quantificació i uns diners per fer aquestes competències. Per tant, les que reben menys dels que els pertoca són les que estan perjudicades", insistia.
Víctor Naudi ha titllat el model de mediocre, "una mala llei, per molt que s'adapti".
Antoni Martí deia que es tracta d'una llei moderna i que té en compte la solidaritat entre territoris. Ha replicat a l'oposició dient que si en un futur volen canviar-la no ho tindran fàcil. "El senyor Víctor Naudi està disposat a canviar la llei. Si és conseller, ja tindrà un aliat", els ha dit. "Jo m'ho miraré des de casa i llavors vostè convocarà el Consell General, convocarà els comuns, convocarà tothom, però temps al temps, serà molt difícil que la canviï", adverteix.
Des del grup demòcrata han recordat la intenció electoralista del model alternatiu presentat pel grup socialdemòcrata, que aleshores ja no va tenir suport majoritari. Perquè la modificació tirés endavant, hi havien de votar favorablement vuit consellers de les circumscripcions territorials i també de les nacionals. Per això ha estat clau el vot en positiu de Sílvia Bonet, qui no volia mantenir la inconstitucionalitat, i els consellers d'UL+ILM. En aquest sentit, Josep Pintat ha manifestat que "el plantejament general del projecte de modificació legislativa és correcte i ajustat a la decisió de la sentència del Tribunal Constitucional".
Aquesta llei ja serà aplicable per al càlcul de les transferències que els comuns rebran aquest 2018, que quedaran limitades al voltant de 55 milions d'euros.
Informa: Laura Massegú
Imatges: Sergi Linares