Riscos i beneficis de la IA en medicina

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La intel·ligència artificial comporta riscos, però també beneficis per a la medicina. És la conclusió a què han arribat els 175 facultatius que han obert la primera jornada organitzada per la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica. Una trobada que ha batut rècords d'assistència.

Durant tres anys, la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica havia intentat portar les seves jornades a Andorra. Aquest any, més de 150 professionals es reuneixen a Escaldes-Engordany per tractar temes d'actualitat del sector.

"A nivell social està molt bé, perquè aquí tenim personal molt sènior, fins a residents, diríem de tot el que es fa en infectologia i microbiologia clínica, són tots aquí. I aquesta és una part que ens agrada molt, perquè socialment acabes coneixent a tothom, i és una activitat no opcional. Estem molt feliços de ser aquí, a Andorra."

Climent Casals, president de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica

"Des del SAAS hem estat donant-hi suport; des del Ministeri també s'ha fet, des del Govern, diverses institucions del país hi han estat donant suport perquè això es fes realitat."

David Vilanova, cap del Laboratori Nacional d’Epidemiologia

Un dels temes principals ha estat la covid, més concretament, la persistent. Casals assegura que la pandèmia va suposar un punt d'inflexió.

"Han passat tres, quatre anys i hem après moltíssim, però sí que ens queda clar que el que no farem és cometre els mateixos errors. Molt bona comunicació, molt bon diagnòstic, el que hem vist és un canvi de paradigma en la medicina i en la biologia mol·lecular que és, en qüestió de mesos, tenir ja un candidat, una vacuna, que ha funcionat molt bé. A aquest nivell, la gent pot estar ben contenta, i ara el que hem d'estar fent és preparar-nos per a la propera."

Climent Casals, president de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica

La relació que s'ha establert en aquestes jornades entre els organitzadors i el SAAS podria obrir les portes a futures col·laboracions

Cap a un institut de recerca biomèdica

Des del Laboratori Nacional d'Epidemiologia es continua treballant en diversos projectes de recerca amb el SAAS. Però no s'han deixat de costat les converses per anar evolucionant cap a un institut de recerca biomèdica. El que s'ha descartat és traslladar-lo, almenys de moment.

"El Laboratori Nacional ja està implementat al SAAS, per la qual cosa desubicar el laboratori no tindria gaire sentit. Allò normal seria que es quedés, almenys de moment, a la infraestructura del SAAS que ens ha acollit, i crec que de moment no es planteja sortir de la infraestructura de l'hospital."

David Vilanova, cap del Laboratori Nacional d’Epidemiologia

Informa: Pilar Candel

Imatges: R. Tenza - D. Moreno

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.