RTVA digitalitza l'arxiu sonor dels primers anys de ràdio
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Avui en dia l'emissió de ràdio s'enregistra tota en digital però fins als anys 90 les bobines magnètiques de cinta eren el suport més utilitzat. L'arxiu de la ràdio es guarda en cintes enllaunades que des de fa temps s'han començat a treure de les llaunes per digitalitzar-ne el contingut.
L'1 de gener del 1991 van començar les emissions regulars de Ràdio Andorra als antics estudis de Sud Radio a Casa Felipó, abans no es van traslladar a la Baixada del Molí. El mateix director de l'entitat aleshores, Manel Sansa, explicava el seu contingut en roda de premsa dies abans: "Ràdio Andorra emetrà unes 15 hores cada dia de programes estructurats de 7 del mati a 12 de la nit, exceptuant l'últim diari parlat que es farà a mitjanit i durarà un quart d'hora emetrem música contínua i jingles".
Aquell mateix dia s'estava enregistrant el que ara recuperem, no només a través de la imatge. Anuncis com el període d'emissions de la televisió per part dels locutors de la ràdio Carles i Sònia Matute o els talls de veu dels protagonistes de les notícies i els mateixos programes tot passava pels capçals d'un magnetòfon i les mans del tècnic. Thierry Morat recorda com "amb bolígrafs fèiem unes marques per tallar el moment just, hi havia cinta per muntar-ho. L'aparell és magnètic i per muntar teníem unes tisores desmagnetitzades era impossible fer-ho amb tisores normals. Quan obries la caixa queix l'eix central i igual i potser havia de passar al cap d'unes hores".
La tasca que el Thierry té per endavant és la reproducció a temps real d'aquestes cintes per gravar en digital tot el contingut, una feina feixuga però també nostàlgica perquè sent "veus de gent que ja no hi són, altres que he retrobat al cap d'uns anys i d'altres que s'han d'endevinar".
Són més de 700 llaunes les que hauran d'acabar passant per aquest procés que parla d'una època on el rigor era el mateix però la immediatesa es resolia d'una altra manera.
Cultura obrirà les portes de Ràdio Andorra
Al seu torn, la ministra de Cultura Mònica Bonell ha anunciat la intenció d'obrir Radio Andorra al públic, mitjançant una visita experiencial a la sala dels emissors. Realitat augmentada, videomapatge i recursos interactius transportarien el visitant a la història de la ràdio, de l'emissor del 1939, les seves emissions i el paper de la radiodifusió al país.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares