RTVA ha inventariat 3.000 discos provinents del fons en propietat
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Avui dia els discos de vinil són un gran atractiu per als romàntics del suport dels 50 als 90 quan van viure el seu auge. La música que s'escoltava a la ràdio es punxava amb tocadiscos i això generava col·leccions molt voluminoses. A Ràdio i Televisió d'Andorra s'ha iniciat un procés d'inventariat per conservar la col·lecció.
Des d'inicis d'any s'han inventariat uns 3.000 discos del fons de Ràdio Nacional d'Andorra part del qual provenia de Sud Radio arran del tancament de les emissores foranes per part del Consell General a inici dels anys 80. Una gran part d'aquests discs anaven i tornaven de les discoteca per ser radiats pel 94.2 de l'FM. La gestora d'arxius, Thais Pérez, explica com es fa el registre. "Recopilem la informació que proporciona tan la caràtula com el disc i anotem el grup el cantant, la discogràfica, l'any ..i se li dona un número de registre".
Durant molts anys aquests discos sortien de les estanteries per fer llistes d'èxits, ser dedicats i amenitzar llargues hores de ràdio. A partir dels anys 50 Andorra va començar a fer negoci amb la música amb botigues referents com Transbord o Tonet de la Música. També se'n trobaven als centres comercials, una activitat que es va anar apagant amb l'aparició del suport digital, la pirateria i el posterior negoci a través de les plataformes.
I anteriorment als 50 d'on provenien els discos? La resposta la trobem en molts de les setanta unitats de pedra, són la part de la col·lecció més antiga, discos de pissarra que necessitaven un gramòfon per ser reproduïts i que contenen sardanes i cobles. "Hem trobat que tenen el segell de Ràdio Dolcet on la gent d'Andorra baixava a comprar discos o material radiofònic a la botiga", ha detallat Pérez.
La història del disc o el vinil s'explica a través de dècades de música i relats que acompanyen records que queden als nostres arxius.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Anna Romagosa