El SAAS remodelarà el Cedre per centrar-lo en serveis de residència
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El SAAS té prevista la remodelació del Cedre ja que el 75% dels usuaris no requereixen cures sociosanitàries, sinó servei de residència. Per tant, considera que s'estaria duent a terme una despesa innecessària. S´ha arribat a un acord amb Afers Socials i ja s´ha alertat que representarà canvis en la plantilla i en els serveis.
Només un 25% dels usuaris del Cendre requereixen serveis sociosanitaris. Així ho assegura el SAAS, que ha explicat que del 75% restant, el 25% podria ser atès en llars residencials i el 50% en residències assistides.
Per tant, el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, considera que s'està fent una despesa innecessària. Exposa que "si es barregen recursos estàs gastant diners per gent que no ho necessita" i, a més, "hi ha tendència a polimedicar perquè si poses recursos sociosanitaris la tendència és donar més medicaments i el que s'ha de fer és treure'ls-hi". "Aquestes persones necessiten afecte", ha afegit.
Per reconvertir el servei s'ha arribat a un acord amb el ministeri d'Afers Socials. Piqué afirma que la remodelació té com a objectiu "adequar els recursos al què realment es necessita, que és fonamentalment una residència assistida i, després, una unitat de convalescència de llarga estada per rehabilitar-los abans que vagin a casa". En aquest darrer cas, "sí que necessiten recursos sociosanitaris".
El model residencial estarà centrat en la persona. De moment no s'ha marcat cap calendari, però el director general del SAAS ja ha avançat que comportarà canvis estructurals en la plantilla i en els serveis als usuaris, i que caldrà fer-ho amb cura.
Pel que fa a l'auditoria del Cedre que van elaborar uns experts francesos i que recomanava una ampliació de personal, el SAAS l'ha criticada perquè considera que no va tenir en compte que la gran majoria d'usuaris no requereix recursos sociosanitaris.
Informa: Laia Ferré Marot
Imatge: fernando Montero