Salut i la CASS aproven vuit reglaments per desplegar la nova llei de la Seguretat Social

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El ministeri de Salut i la CASS han explicat les novetats que comportarà el desplegament reglamentari de la llei de la Seguretat Social, que va entrar en vigor l'1 de març. Són vuit reglaments que fixen, per exemple, l´obligatorietat de romandre a casa durant unes hores si s´està de baixa, la creació d´un complement no contributiu per apujar les pensions d´invalidesa més baixes o la possibilitat de recórrer la valoració d´una invalidesa abans d´anar a la Batllia.

El desplegament reglamentari de la llei de la Seguretat Social torna a obligar als beneficiaris de baixes temporals a romandre a casa entre les 9 del matí i les 12 del migdia i entre les tres i les cinc de la tarda, una obligació eliminada en la reforma del 2008. L'incompliment pot ser motiu de retirada de la prestació si no es justifica per part de l'assegurat o es comunica per part del metge.

Joaquim Sol, directora de la CASS: "El que sí es preveu és que, si el metge considera que aquella persona, pel motiu que sigui, hauria d'estar més temps fora del domicili, ho comunica als metges de la CASS que ho validaran. Si es fa un control en un domicili i la persona que hauria d'estar no hi és, es fa una alta administrativa."  

La nova reglamentació estableix que només els metges convencionats o de la CASS poden donar baixes. Pel que fa a les prestacions per invalidesa, la novetat més destacada és la creació d'un complement no contributiu que apujarà les més baixes.  

Carme Pallarés, directora Recursos Sanitaris del ministeri de Salut:  "Hi hauria un complement no contributiu fins al 40% del salari mínim, en cas que es pugui continuar treballant o fins al 80%  en el cas contrari. Aquest complement no contributiu s'ha de sol·licitar i ha de ser per a les persones residents a Andorra. Una persona que té una pensió d'invalidesa de la CASS però que visqui a Espanya per exemple, en aquest cas no tindria dret al complement no contributiu."  

A partir d'ara les invalideses seran valorades per una comissió col·legiada formada per quatre metges de la CASS. S'obre una nova via de recurs davant el consell d'administració amb la possibilitat d'aportar el peritatge d'un metge extern. També hi ha novetats en les pensions de viduïtat. Per tenir dret s'ha de justificar una convivència mínima de dos anys o tenir fills i es podrà escollir entre la temporal i la vitalícia a partir dels 50 anys.

Informa: Ana Alamán      Imatge: Josep M. Garcia

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.