Salut posarà a disposició de la població un segon autotest d'antígens gratuït
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
"L'autotest és el present i el futur de la pandèmia". Així de convençut s'ha mostrat el ministre de Salut per defensar un cop més l'estratègia que Andorra està seguint aquest Nadal marcat per la pandèmia de la Covid-19. Joan Martínez Benazet ha dit que veu probable poder repartir un segon test d'antígens entre la població i ha insistit en la importància de no oblidar tota la resta de mesures de prevenció.
El Govern veu probable poder distribuir gratuïtament a la població un segon test d'antígens per Cap d'Any. Ha posat en relleu que Andorra és el primer país en portar a terme aquesta estratègia de cara al Nadal.
El ministre de Salut ha explicat que estan a l'espera que n'arribin 100.000 tests més, a banda dels 100.000 que ja s'han comprat fins ara. Una inversió de 900.000 euros per part de l'executiu.
Joan Martínez Benazet ha avisat que els tests d'antígens no eliminen la resta de mesures (distància, higiene de mans, mascareta i ventilació) i que si no actuem bé aquest Nadal tindrem "una tercera onada intensa".
En aquest sentit, ha emfatitzat que s'han de reduir les interaccions socials i no fer més de dues reunions durant les dates nadalenques. A més ha afegit que no s'haurien de barrejar més de tres bombolles de convivència per tal d'evitar la propagació del virus. "Si fem les coses ben fetes, ens fem el test d'antígens, guardem la distància i portem la mascareta minimitzarem el risc de contagi, salvarem vides i evitarem que l'economia s'ensorri".
També ha insistit que en els propers mesos els tests d'antígens seran l'estratègia obligada davant de qualsevol reunió social. Preveu que les eines "que més rendiment donaran els propers mesos per lluitar contra la pandèmia i veure la llum al final del túnel seran la vacuna, que arribarà en breu, i els autotests, que cada vegada seran de més fàcil adquisició".
Mentre que la majoria de comuns han començat a repartir els tests aquest cap de setmana, Encamp ho ha fet aquest dilluns. A Sant Julià de Lòria, en els tres dies, n'han donat 2.500 dels 8.000 disponibles, sense aglomeracions. El cònsol major, Josep Majoral, s'ha mostrat "gratament sorprès pel degoteig de gent constant però pausat" i fa una crida a tota la població de la parròquia perquè vagin a recollir el test i se'l puguin fer abans de les reunions durant aquestes Festes.
Per a aquells que vulguin adquirir més tests d'antígens i no puguin fer-ho a les farmàcies o laboratoris privats, el ministre de Salut ha recordat que poden demanar una TMA.
De fet, ha avançat que hi haurà més stop-labs distribuïts en diversos indrets i es buscarà una solució per al de l'aparcament de Prat de la Creu, arran de les queixes per inhalació de fums i fred.
Quant al final de la pandèmia, creu que de cara a la primavera-estiu de l'any vinent "estarem en una situació molt bona", tot i que la malaltia no haurà desaparegut. Preveu un hivern del 2021 "de gran normalitat" amb un virus que actuarà més aviat com una grip, amb menys impacte que el que té ara. "Les coses canviaran molt i estarem més protegits".
Actualització sanitària
Salut ha registrat 25 contagis nous de coronavirus en les darreres 24 hores, que eleven el nombre de casos totals des de l'inici de la pandèmia a 7.602, 6.745 dels quals corresponen a la segona onada. La xifra de casos actius continua disminuint i se situa en els 493.
La taxa de reproducció del virus també baixa fins al 0,86. Les defuncions es mantenen en 81 després d'una nova mort aquest diumenge.
Pel que fa a la pressió en el sistema sanitari, hi ha 15 persones ingressades a planta i 2 a la Unitat de Cures Intensives, una de les quals amb ventilació mecànica. A la planta Covid del Cedre no hi ha cap pacient.
Quant a les escoles, 23 aules estan sota vigilància activa, 8 de manera total i 15 de manera parcial.
Roda de premsa completa del Govern d'aquest dilluns 21 de desembre:
Informa: Laura Massegú - Neus Toro
Imatge: Kevin Ribeiro-Arxiu RTVA