Salut treballa en dues hipòtesis principals en el cas de la contaminació de la font d'Arinsal

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La investigació per determinar les causes de la contaminació de la font d'Arinsal serà llarga i costosa. Els resultats no es tindran fins d´aquí a uns mesos. Així ho ha explicat aquest dilluns el ministre de Salut al Consell General. Carles Álvarez ha dit que la contaminació que va afectar més de 4.000 persones a Catalunya s'hauria d´haver produït després del 23 de març. Entre les causes, dues hipòtesis més probables, la filtració i la contaminació per un tub que comunica el pou amb la planta. S´investigarà si es va produir per la manipulació dels treballadors.

El ministre de Salut ha comparegut davant la comissió legislativa de Sanitat per explicar l'estat de les investigacions per determinar l´origen de la contaminació de la font d´Arinsal, unes investigacions que encara trigaran mesos en acabar. Carles Álvarez ha explicat que no es descarta cap hipòtesi. Tot i això dues són les més evidents: "una per filtració a través del terra, i l'altra a través del tub que connecta l'aqüífer amb la planta", ha dit afegint que "després hi ha més variants: si ha arribat voluntària o involuntàriament, per una causa tècnica o no, si hi ha hagut més pluges del normla, o moviments sísmics indetectables".

També s'analitzarà la possible contaminació a través dels treballadors, ja que dos empleats eren portadors de norovirus. Salut data la contaminació després del 23 de març, quan es posa en marxa una nova línia de producció. En principi es continua desvinculant aquest brot d´altres que han patit escolars o veïns d´Arinsal aquest hivern. Marfany assegura que "no es va constatar cap brot de gastroenteritis associat al consum d'aigua d'Arinsal, sinó que eren puntuals en llocs on hi havia conductes grupals perquè és un virus altament contagiós i transmissible, i una persona pot contaminar fàcilment a la resta del grup".

Els responsables de Salut han explicat que fins al moment de la contaminació la planta embotelladora havia passat 12 inspeccions oficials, una cada trimestre, i s´havien recollit més de 350 mostres. Els resultats sempre havien estat favorables. Avui s´ha explicat que la normativa reguladora es va copiar de l'espanyola, que recollia l´europea. Cap d´elles obligava a analitzar norovirus.

Informa: Ana Alamán Imatge: Cristina Jubete

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.