Sant Julià continua reparant els danys dels aiguats i vol definir un pla de manteniment preventiu
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L'executiu ha començat a fer l'anàlisi dels torrents susceptibles a patir desbordaments a Sant Julià de Lòria, la parròquia que més amoïna i la que ha patit més els darrers dies. Per la seva banda, el comú també està fent una radiografia que compartirà amb el ministeri de Territori en quinze dies, amb el repte d'elaborar un pla de manteniment parroquial definit.
Ja se sap la causa del desbordament del torrent a la Portalada d'ara fa uns dies. Una placa de ferro que obstaculitzava l'orifici d'evacuació d'aigua. Mala sort, segons l'executiu, que constata que el COEX fa revisions setmanals a tot el país.
"Aquest canal es va netejar per última vegada l'any 2020, és a dir que està bé i amb condicions òptimes per acollir l'aigua quan plou normalment, no per acollir les pluges de l'altre dia."
Raul Ferré, ministre de Territori i Urbanisme
Reconeix, però, que cal incrementar la protecció en alguns punts. Sant Julià ha celebrat aquest dimarts al matí una reunió tècnica per avaluar l'abast dels danys. Reparar la captació d'aigua de la Peguera és una prioritat, així com netejar camins obstaculitzats. Volen fer una radiografia de com ha quedat tot i definir millor com s'ha de fer el manteniment.
"Un document escrit és millor que no anar-ho fent quan podem, que no vol dir que no s'estigués fent, però amb tot cas si fer-ho rigorosament d'acord amb un pla de manteniment."
Josep Majoral, cònsol major de Sant Julià de Lòria
També detallaran els punts calents que cal protegir. Ho posaran tot sobre la taula en una trobada amb el ministeri de Territori d'aquí a quinze dies amb l'objectiu de potenciar la prevenció i la seguretat en casos de fortes pluges i tempestes, que es preveuen cada cop més freqüents amb el canvi climàtic.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Albert Refart
Imatges cedides: Comú de Sant Julià de Lòria