Sant Julià de Lòria crea el primer espai per passar el dol perinatal

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Una de cada quatre dones perd el seu fill abans de néixer, però sovint aquesta mort és invisibilitzada. Sant Julià de Lòria ha creat el primer espai per plorar el dol perinatal i recordar tots els nadons. És una demanda de l’Associació Petits Estels, que la farà arribar a les altres parròquies.

"Petits peus que no corren són ales que volen. La llum de l'amor infinit" és el que diu en el rètol d'aquest nou espai. Dol perinatal però també d'identitat, de desconfiança en el mateix cos: de tornar a ser mares o del sistema familiar. La fundadora i presidenta de l'Associació Petits Estels d'Andorra, Sílvia Palau, esmenta quins són els estigmes que té la gent cap a les persones que han patit aquest dol.

"Són uns pares que han perdut un fill i es veuen molt perduts en general. Tenen moltes qüestions sobre com protegir la família i la família secundària com els avis . La societat minimitza molt aquest tema i els esmenta que no passa res perquè són joves. Això fa molt mal perquè no deixen de ser pares".
Sílvia Palau, fundadora i presidenta Associació Petits Estels Andorra

Una de cada quatre dones perden el nadó, tot i que aquest dol és sovint invisibilitzat. Els professionals treballen amb les famílies sobre com validar les emocions negatives i reconèixer la crisi. El més important és parlar-ne perquè els dols que són patològics no s’expressen i un espai de record és una gran ajuda. 

El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, assegura que per ells oferir un espai d'aquestes característiques era clau. "Per a nosaltres l'important era poder donar aquest espai on ells puguin fer aquest dol. Fins ara no sabien gaire bé com fer-ho ni a on fer-ho. Aquí sempre ho tindran". 

Després d’inaugurar aquest espai a Sant Julià de Lòria, l’Associació Petits Estels Andorra enviarà la proposta a la resta de comuns perquè també construeixin zones de reflexió per al dol perinatal. Volen trencar el tabú de la mort, però sobretot el dels nadons que no arriben a néixer.

Informa: Judith Saez
Imatges: Cristina Fidalgo

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.