Sant Julià vol més plaques solars i crear una xarxa de calor a través de biomassa
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Sant Julià vol implantar més instal·lacions solars, una xarxa de calor que alimenti alguns edificis a través de biomassa i un edifici autosostenible. Aquests són alguns dels principals projectes que el cònsol ha destacat en el marc de les Jornades de l'energia i ciutats sostenibles. Precisament FEDA ha explicat que l'energia solar i les xarxes de calor són dues estratègies clau i la ministra Sílvia Calvó ha anunciat que el 2030 la fita és doblar la producció d'energia seguint aquesta línia de fonts renovables.
Sant Julià vol convertir-se en un referent en matèria de sostenibilitat. Algunes de les accions per fer-ho són aconseguir que l'edifici del Molí sigui totalment autònom, implantar més plaques solars a punts com ara a la zona de Rocafort i a la cota 1.600 i crear una xarxa de calor a través de la caldera de biomassa que hi ha al centre esportiu.
El cònsol major, Josep Majoral, ha expressat l'objectiu de "forçar a FEDA i el Govern perquè a partir d'aquesta caldera de biomassa, aprofitant la massa forestal de la parròquia, es pugui fer una petita xarxa de calor que alimenti l'edifici del centre cultural i l'antiga casa comuna, i també l'escola andorrana, que està situada molt a prop d'aquest nucli de producció de calor". Per tant, afegeix, "amb poca inversió, el guany en sostenibilitat seria molt important".
FEDA veu molt potencial en aquestes dues línies. Per exemple, pel que fa a les instal·lacions solars, en 4 anys se n'han fet més de 90 i es vol seguir augmentant.
També aposta fort per les xarxes de calor i ja estudia la proposta laurediana, destacant les virtuts de la biomassa. El director de l'elèctrica, Albert Moles, valora "incloure la biomassa en algun projecte, com ara al Pas de la Casa". "Hi creiem molt, ja que es tracta d'economia circular i per aquest motiu valorem molt positivament la iniciativa del comú de Sant Julià".
Tot plegat casa amb l'objectiu de l'executiu de doblar la producció actual d'energia per al 2030, arribant al 30%. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha remcarcat que aquesta voluntat de "multiplicar la producció energètica per dos" està "a la Llei de transició energètica i, per tant, és una obligació legal que ens hem marcat".
A banda de crear sinergies entre institucions i experts, l'esdeveniment també busca sensibilitzar la població.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Pere Besolí