El secret més ben guardat de l'escudella d'Andorra la Vella

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Andorra la Vella celebra 50 anys d'escudella amb el record i l'homenatge als fundadors i persones que l'han fet possible fins al dia d'avui. 50 anys donen per a molta història. Aquest dijous hem conegut la quarta generació d'una nissaga escudellaire, els Solana, i hem descobert que aquest plat del qual es serviran milers de racions té un secret que pocs saben.

Un any més i ja en són cinquanta, els escudellaires s'apleguen entorn del foc per cuinar un dels plats amb més història de la parròquia, un relat que no canvia però que ja expliquen noves generacions.

"De bon matí hi hem posat la vedella i el porc, que després hem tret per fer bé el caldo. Les dones s'encarreguen de tallar-les i cap a les 9.30 h comencem a posar la bringuera, després la blanca i, per últim, la negra, que és la que es fa més ràpid". Ho explica Héctor Campillo, la quarta generació d'un dels Tons fundadors de l'escudella, el Solana,  que junt amb altres joves, com el seu cosí, cuinen a la fogaina de Canillo, la número 3.

Recorda que hi participa des que és petit "i esperem que d'aquí uns anys en vinguin més".

És ell qui ens explica que l'escudella d'Andorra la Vella té un secret que pocs coneixen, "un truc màgic" i espera ser-ne mereixedor algun dia. Afirma que "el Ton Santacreu tenia la recepta i la va passar a dues persones". En Teo Armengol diu conèixer el secret: "hi tirem pols màgica" per donar "un contrast i alegria de muntanya".

I algun secret ha de tenir perquè la majoria que s'hi han ficat no la deixen. La Cristina Casal recorda com va començar "l'any 85 quan em va convidar una companya de la feina". La Pepita Montanya va ser de les primeres: "Vam començar amb el meu marit primer a la Truita, després a plaça Rebés, la plaça del Poble i la Guillemó". Josep Maria Turell explica com ell treballava en un restaurant de la zona i ara que ja no hi treballa ni viu aquí continua venint cada any a l'escudellada.

El matí ha estat llarg a la plaça Guillemó així que entre espera i espera, s'aprofita per fer diversos esmorzars en què fins i tot s'hi ha afegit la cònsol major, Conxita Marsol.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Vicente Bellot

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.