Sentit homenatge d'AINA a Mossèn Ramon de Canillo
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Una seixantena de voluntaris han iniciat la temporada amb una trobada formativa a la casa de colònies AINA. La jornada també ha servit per fer un homenatge a Mossèn Ramon de Canillo, que ha tingut un paper destacat en la integració de tots els infants i joves en la cultura i les tradicions andorranes.
Era l'any 1966 quan el vicari d'Organyà va enviar mossèn Ramon a Canillo. Tot i que en aquell moment ell volia anar a Fígols, va ser una decisió d'aquestes no planejades, però que marquen una vida. Pere Canturri feia colònies a Engolasters i d'ell va aprendre tot el que sap. L'any 1975 un incident va posar damunt la taula la necessitat de crear una casa de colònies. Així ho explica el mateix Mossèn Ramon de Canillo:
"I aleshores vaig dir, jo posaré el terreny, com a Sant Ermengol. Però els Marsal, amb aquella saviesa, em va dir: 'Si vols educar no ho facis amb els polítics'. I llavors vaig canviar, vaig acudir als bancs, i els comuns després em van ajudar."
Mossèn Ramon de Canillo
Han passat 58 anys d'aleshores ençà i, per sort, la política educativa ha canviat. Aquest dissabte han estat els mateixos polítics que l'han homenatjat pels quasi 60 anys d'entrega i dedicació al món de l'educació i dels valors. AINA no seria el que és sense el mossèn, tot i que ell no perd la humilitat. "L'homenatge que avui m'han fet no és a mi sinó a tots aquests que han posat pedres perquè aquesta casa sigui el que avui és gràcies a ells", manifesta amb orgull.
AINA és avui dia tota una institució, i per a aquest estiu, ja hi ha llista d'espera. "Ja no ens hi caben, ja ho tenim tot ple, i mira que són nens. I això em fa molt mal al cor", lamenta el mateix mossèn.
La ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, posa en valor la figura de Ramon. "De sempre des que va arribar tenia aquesta inquietud. Ha fet una tasca molt important per als voluntaris. De fet, molts de nens que s'han educat a Andorra, després han estat voluntaris".
L'homenatge al Mossèn s'ha dut a terme dins una jornada en què una seixantena de voluntaris han rebut una formació sobre comunicació i assertivitat en l'acció voluntària, impartida per la Federació Catalana de Voluntariat Social.
Informa: Caterina Vidal
Imatges: Pau Bonastre - Govern d'Andorra