Sergi Mas i els seu fill presenten un assaig sobre l'art de musicar la fusta amb manual per als més curiosos
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Sergi Mas i el seu fill David presenten aquesta tarda de dimarts un assaig sobre un art que han utilitzat ancestralment els pastors. Es tracta de les musicadures. Es creu que servia per protegir la vida al camp i els béns, com la sal, el bestiar i les cases.
De sempre un dels interessos de Sergi Mas ha estat documentar la feina dels artesans com és l'art de musicar. No només ha fet mig centenar de dibuixos d'objectes que en contenen, sinó que també s'ha entretingut fent rosasses i sanefes en caixes com han fet molts pastors al llarg de la història amb la seva navalla. Uns motius que tal com explica el coautor del llibre, David Mas els pastors els realitzen quan vigilen el ramat i a l'hivern, ja que, "és una manera de passar el temps".
Es creu que és una tradició d'origen pagà i s'utilitza per a la protecció de la casa i la prosperitat de la família. "Els bascos encara ara a la llinda de la porta de la casa on viuen hi ha motius d'aquests. Al Pirineu i a l'Aragó quan es casen se'ls regala una cullera de fusta treballada amb aquests motius", explica Sergi Mas.
David Mas publica l'assaig 'L'art de musicar la fusta' a Anem Editors, sobre el qual poc se'n sap de l'antiguitat ja que el material fa de mal conservar. El més complert que ha trobat data del 1916 i el més recent el va fer Violant Simorra als anys 40. El cert és que de musicadures se'n troben a diferents latituds i totes amb els mateixos motius.
A banda dels motius, el llibre recull els territoris que l'utilitzen i els objectes que musiquen, i per a aquells que vulguin perpetuar la tradició ho poden intentar gràcies a l'apartat del manual per aprendre a musicar.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Eric Escabias