El servei de taxi per a la radioteràpia fora d'Andorra supera els 1.500 desplaçaments en el primer any i mig
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El servei de transport per fer els tractaments contra el càncer de radioteràpia fora d'Andorra supera els 1.500 desplaçaments el primer any i mig de funcionament. La CASS n'assumeix el cost i ha pagat més de 330.000 euros en reemborsaments.
Fa poc més d'un any i mig que funciona el servei de taxi per portar malalts de càncer a fer radioteràpia fora del país. Hi ha una trentena de taxistes en conveni amb la CASS. La principal destinació és Barcelona.
La Susana Ribeiro té càncer de mama. El juliol passat agafar un taxi es va convertir pràcticament en una rutina. Havia de baixar a la clínica Teknon de Barcelona per fer el tractament de radioteràpia, inexistent a Andorra tot i les reclamacions de l'associació Assandca. El servei de transport, assumit per la CASS, és una ajuda més.
Ribeiro explica que ja ha fet 15 sessions, que és un mínim, però es pot arribar fins a les 40. Per ella, "és molt cansat, perquè són tres hores de baixada i tres de pujada per fer 10 minuts de ràdio".
Agraeix el servei, però no deixa de ser insuficient i reclama la radioteràpia a Andorra. "Ens trobaríem molt millor", assegura amb referència a les sis hores de desplaçament en cotxe.
Marcio Pereira és un dels taxistes que fa els viatges a Barcelona. No amaga que són serveis especials, ja que "cada pacient és un món i la ràdio afecta cada persona d'una manera diferent". Per aquest motiu, afegeix, "has de tractar-les sempre amb cura, i fer que se sentin còmodes i bé."
No hi ha dades oficials sobre quants malalts utilitzen el servei. L'any passat, segons dades de la CASS, es van fer prop d'un miler de desplaçaments i els primers sis mesos d'aquest any la xifra gairebé arriba als 650. La despesa per a la parapública supera els 195.000 euros anuals. Són les xifres fredes d'una malaltia que colpeja moltes llars.
Informa: Sergi Cano
Imatges: Anna Romagosa-Ricard Tenza