Set casos d'abusos sexuals en menors enguany
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Serveis Socials porta 7 casos d'abús sexual en infants i adolescents enguany. És pràcticament el mateix nombre que en tot l'any passat. Aquest dimarts dues expertes han parlat del tema al programa de La Clau.
Segons els organismes internacionals, el 80% dels abusos sexuals a la infància es produeixen en l'àmbit familiar. La incidència és molt més alta en noies que en nois, però existeix infradiagnòstic en el cas dels nens.
"Aquesta incidència es real, però hem de tenir amb compte també que en els nois la dificultat de denunciar és molt més alta per tot el tema de la confidencialitat, la vergonya"
Lara Fortó, psicòloga forense del Servei d’Atenció a la Infància i l’Adolescència
No hi ha una pauta clara a l'hora d'identificar els abusos però un canvi de comportament brusc en el nen, l'ansietat o la tristesa poden ser alguns senyals per identificar-los. En molts casos, aquestes víctimes silencien l'abús fins a l'edat adulta.
"Ells no ho identifiquen com algo dolent. A no ser que els facin mal d'alguna forma física que llavors és més evident. Són conductes que ells interpreten com una manera d'estimar. Si la figura de referència m'està fent això vol dir que això és bo. Per això costa tant identificar".
Lara Fortó, psicòloga forense del Servei d’Atenció a la Infància i l’Adolescència
"Un rebuig del que estan dient. Això no pot ser, t'ho inventes, mai no et faria això.. o has entès malament. Es reprimeix constantment aquesta necessitat d'expressar-ho"
Gemma Garcia, psiquiatra d’adults especialista en el trastorn de l’estrès posttraumàtic
Segons les especialistes cal més educació sobre sexoafectivitat i consentiment i calen més professionals formats.
"Jo crec que estaria bé que hi hagués serveis comunitaris com ara el CRAC com era un lloc on poden anar els adolescents pel seu compte d'entrada. Perquè clar, difícilment aniran acompanyats dels pares si en aquests casos els pares son els perpetradors"
Gemma Garcia, psiquiatra d’adults especialista en el trastorn de l’estrès posttraumàtic
A Andorra s'ha implantat des de fa un temps els espais Barnahus, una forma d'atendre a les víctimes sempre en el mateix lloc, on siguin els professionals els que es desplacin i no ells.
Informa: Caterina Vidal