La situació generada per la Covid-19 col·lapsa les consultes dels pediatres
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Amb l'inici del curs escolar els pediatres han viscut una sobrecàrrega de feina important. Infants amb símptomes que altres anys les famílies no consultarien, enguany ho fan per les semblances amb els de la Covid-19. A banda de donar visites molt més espaiades, també atenen telefònicament. Valoren positivament l'actuació del Govern a les escoles i insisteixen en la importància de mantenir les mesures sanitàries, però sense alertar més del compte.
Tot i que afortunadament no troben pacients greus, els pediatres viuen aquests dies una saturació important de feina. Per l'època de l'any començarien a aparèixer refredats, bronquitis i algunes gastroenteritis. Enguany, però, la Covid-19 ho ha accentuat tot.
La pediatra Mariona Ferrer explica que es troben amb molts pacients que van a l'escola bressol, tenen febre o estan refredats i, per tant, demanen que els visitin per obtenir un certificat que acrediti que està bé i pot tornar a l'escola. Ferrer afegeix que l'any passat, potser, aquest mateix nen que ara visiten "hagués tingut un dia 37,5 de febre, hagués estat a casa un dia i l'endemà hagués tornat a l'escola. Aquest any no".
La mateixa situació viu el pediatre Gerardo Vizmanos. Assegura que molta gent els diu que l'escola reclama un certificat per tornar a classe "malgrat que és negatiu a la TMA". Creu que, en aquest sentit, es podria millorar el sistema i proposa que els pares rebin un SMS amb el resultat i, si és negatiu, amb aquest SMS puguin tornar a l'escola.
Una càrrega extra tant assistencial com burocràtica i que ha obligat els pediatres a reinventar-se. A banda de les visites presencials, cada dia poden fer unes vint consultes telefòniques.
Vizmanos explica que s'ha fet "un Whatsapp professional per enviar les fotos dels resultats als pares perquè puguin anar a la feina i els nens al col·le el més ràpid possible". "No donava per a més i em vaig dir: renovar-se o morir. El mail també el tenia saturadíssim". Ferrer apunta que de vegades acaben la consulta presencial i alguns continuen treballant des de casa.
Reconeixen que no és fàcil distingir la Covid-19 d'altres malalties en els infants. Un 95% o més la passen lleu o són asimptomàtics. De vegades, per criteris clínics ja ho descarten, però davant del dubte prefereixen demanar la prova TMA.
Vizmanos argumenta que "davant d'un símtoma no s'ha de badar" i recorda que "els mesos de més pic, l'abril i el maig, la gent tenia por d'anar a urgències". Ferrer comparteix l'opinió de Vizmanos i creu que "encara que ens doni una feina extra, davant del dubte cal consultar". "És millor haver fet una prova de més, que no pas tenir un pacient que sigui un Covid i que estigui contagiant tota la guarderia".
Comprenen la por de les famílies davant d'una malaltia desconeguda, però avisen que cal anar amb compte i no generar una alarma excessiva. Vizmanos creu que s'ha d'evitar "la psicosi que encara de vegades està impregnant la societat". Alerta que "l'excés de por ens pot fer cometre errades i podem transmetre als nens una inseguretat que no és gens bona".
Valoren molt bé la tasca que s'està fent amb els cribratges sectorials i conviden les famílies a contestar l'enquesta que impulsa el Govern, ja que se'n poden extreure dades molt importants sobre la malaltia. Amb tot i malgrat les hores d'assistència acumulades aquests mesos, els pediatres trauran energia d'on sigui per continuar el combat contra el coronavirus.
"És el primer any que no he fet vacances, però estic molt bé", diu Vizmanos. "Penso que hem de resistir. Ni aplaudiments, ni res, és la nostra feina".
Segons Ferrer, "la majoria dels pacients entenen que no es pot estar al 100%, no es pot donar cita immediata, no es pot resoldre tot com abans fèiem". "Però ho agafem amb ganes de fer-ho el millor possible i de poder ajudar i posar el nostre granet de sorra en aquesta pandèmia perquè passi quan més ràpid millor".
Informa: Laura Massegú
Imatge: Sergi Linares-Txema Galilea