El bon temps acompanya la tradicional escudellada de Sant Antoni

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Com cada Sant Antoni, Andorra la Vella celebra l'escudellada popular. A la una del migdia s'han començat a repartir les 4.000 racions elaborades per la Confraria d’escudellaires de la parròquia, que han començat els preparatius a dos quarts de cinc de la matinada. Un llarg matí de cuina que la gent ha agraït. La majoria asseguren que repeteixen any rere any.

Malgrat el fred, el sol també ha acompanyat i són molts els que han volgut tastar l’escudella.

En total, unes 4.000 racions d’aquest plat elaborat per la Confraria d’escudellaires d’Andorra la Vella. De fet, han començat a dos quarts de cinc de la matinada amb tots els preparatius.

"Els ingredients son pràcticament els mateixos. Però és cert que és la manera de fer-ho el que fa que sigui una mica més diferent. No més bona, diferent."

Teo Armengol, president de la Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella

Qui no ha volgut faltar tampoc ha estat la cònsol menor, qui ha dit que una vegada acabin les obres de la plaça del Poble no descarta demanar celebrar de cara a un futur l’escudellada popular allà.

"Hi ha part dels escudellaires que per tradició voldrien tornar a tenir l'escudella de Sant Antoni a la plaça del Poble, però també hi ha altres persones que han viscut l'escudella en aquesta plaça, la plaça Guillemó. Per tant, quan acabin les obres de la plaça del Poble és una cosa que demanarem."

Olalla Losada, cònsol menor d’Andorra la Vella

Pel que fa al disseny del plat, es commemora els 15 anys d’agermanament amb Sant Pol de Mar. I un any més el preu ha estat de 8 euros.

Celebració especial a la Massana

A la Massana, on la celebració és més especial perquè se celebra el patró, aquest any hi ha hagut tres opcions per escollir. L'escudella tradicional, una sense gluten i per primer cop, una de vegana.

Josep Maria Troguet, un dels cuiners encarregats de preparar l'escudella ha explicat que enguany han decidit preparar aquestes opcions perquè la gent que és vegana i celíaca també puguin gaudir d'aquest plat típic.

S'han preparat unes 2.500 racions de totes les escudelles. Més d’una cinquantena de voluntaris han participat, des de les vuit del matí, en la seva preparació.

Els voluntaris expliquen que porten des d'ahir preparant l'elaboració del plat. "Ahir vam venir a fer la neteja de les verdures i avui les hem tallat", assegurava Pilar Montaner una de les voluntàries.

"Jo ho veig molt positiu perquè hi ha families senceres que són veganes. I hem estat parlant amb algunes persones que ho són i ho agraeixen moltíssim."

Eva Sansa, cònsol major de la Massana

A banda de la verdura, s’han encarregat també que no hi falti la carn.

"Comptem amb uns de 50 kg vedella, 40 gallines, ossos de pernil, d'espinada... Fem sobre uns 30-40kg d'orella i morro de porc i uns 60kg de cansalada viada."

Josep Maria Troguet, cuiner

Les autoritats han nomenat els escudellaries a mig matí. I, per primer cop, s’ha batejat les 7 olles, cadascuna de les quals representa un quart de la parròquia.

2.500 racions d'escudella a Escaldes-Engordany

A Escaldes-Engordany una trentena de persones han preparat 2.500 racions per repartir-les a la plaça dels Dos Valires.

Des de les 3 de la matinada l’associació dels Amics del Pont dels Escalls, amb la col·laboració de la Unió ProTurisme, han començat a fer bullir l’aigua per tenir-ho tot a punt a l'hora.

"Per nosaltres significa molt, aquesta és la 40a edició de l'escudella. Aquesta escudella es va fer aquí al pont dels Escalls la gent del barri que la van començar a pagar ells, i és maco que nosaltres continuem amb aquesta tradició."

Joan Anton Garcia, president de l'associació dels Amics del Pont dels Escalls

Aquest any s’ha pogut recuperar el plat commemoratiu, després que l’any passat no n'hi hagués.

"L'any passat vam tindre un problema tècnic, no vam tindre plat, i aquest any tornem a tindre el tradicional plat. Hi ha molta gent que el guarda, jo tinc plats des de l'any 79. Llavors és un record que és maco de guardar per molta gent de la parròquia."

Valentí Closa, conseller de Cultura d'Escaldes-Engordany

Informa: Karen Gacusana, Alexia Alcalà i Pilar Candel

Imatges: Ricard Tenza, Sergi Linares, Pere Besolí

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.