Tret de sortida a la Universitat d'Estiu i Tardor amb la Unió Europea com a objecte de debat
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La Universitat d'Estiu i Tardor d'Andorra torna després d'un any d'aturada. Ho fa amb la Unió Europea i l'acord d'associació, com a eix central. Les sessions s'allargaran fins a principi de novembre.
Voldran els ciutadans associar-se amb una Unió Europea que fa ja temps ha deixat de ser considerada atractiva? Aquesta és una de les preguntes que es planteja la primera xerrada de la 37a edició de la Universitat d'Estiu i Tardor d'Andorra.
Una universitat que torna després d'un any d'aturada per la pandèmia de la Covid-19 i ho fa amb format renovat i que compagina les sessions presencials amb les telemàtiques. A més, a diferència d'edicions anteriors, quan es concentraven les sessions en una única setmana, enguany s'esglaonen en aquest trimestre.
El politòleg i director del think tank Barcelona Centre for International Affairs, Pol Morillas, ha estat l'encarregat de dur a terme la primera sessió, "L'estat de la Unió Europea: crisi i reforma".
L'expert creu que, d'una banda, Andorra es pot preguntar ara si és el millor moment per associar-se amb un soci en crisi, però cal no oblidar l'altra part de la història: quina és l'alternativa". I en aquest cas, apunta, "l'alternativa és un acord com els existents, sectorials i que es vagin desenvolupant, sense l'accés a un mercat únic que continua sent un gran atractiu perquè són 450 milions de ciutadans". Per tant, conclou, "unes normatives que s'han d'adaptar, però amb un potencial econòmic molt fort".
Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Arnau Gaya