El sostre de vidre i ocupar feines menys remunerades, les causes de la bretxa salarial

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La bretxa salarial no és només una simple xifra, sinó que darrere s'hi amaguen factors estructurals. D'una banda, la impossibilitat de les dones de poder accedir a càrrecs de responsabilitat a causa de la conciliació laboral. De l'altra, que sovint ocupen feines, com les de la cura i la neteja, que estan pitjor remunerades. 

Quan pensem en la bretxa salarial el primer que ens ve al cap és que una dona cobri menys que un home per fer la mateixa feina. Però a part de ser il·legal és també el cas més poc freqüent. Les causes d'aquesta diferenciació salarial van més enllà; són factors més difícils de veure. 

D'una banda, es deu a la segregació vertical. La presidenta de l'Associació de Dones d'Andorra, Mònica Codina afirma que sí hi ha una discriminació, ja que les dones no ocupem tants llocs de responsabilitat.

I darrere d'aquest sostre de vidre, s'hi amaga la conciliació laboral. "Els famosos complements salarials per responsabilitats van sovint lligats a les hores extres, a hores nocturnes", explica la portaveu d'Acció Feminista, Antònia Escoda.

Una democratització dels horaris beneficiaria no només les dones, que tindrien més opcions d'accedir a càrrecs, sinó tota la societat. Escoda exposa que els homes tenen dret a gaudir dels fills, igual que ho fan les dones. 

Vertical és la segregació, però també horitzontal. Feines com la de les cures i la de la neteja, que han estat tradicionalment menys remunerades, i també més feminitzades. Escoda detalla que abans "senzillament es feien gratis. Les dones eren les qui es quedaven a casa, tenien cura de la gent gran i els fills. Actualment, aquestes feines les deleguem en uns professionals, però aparentment continuen sense tenir un valor que encara no entenc. Jo he tingut fills i per a mi era el més preciós que tenia al món".

Tot i això, és una situació que s'intenta revertir i les empreses ja treballen en els seus plans d'igualtat

Imatges: Pere Besolí - Eric Escabias
Informa: Ariadna Guiu Vila

 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.