S&P pot rebaixar la qualificació d'Andorra si les reformes es retarden

Standard&Poor's ha publicat un complement de l'informe del 18 d'octubre en el que mantenia el ràting a Andorra en A-/A-2. En aquesta nova publicació, l'agència internacional assegura que hi ha un terç de possibilitats que en els pròxims dotze mesos s'abaixi la qualificació del país. L'informe posa en relleu que això es produirà si el creixement econòmic no aconsegueix repuntar, si el dèficit de l'Estat no disminueix, i si l''ambiciós programa de reformes del Govern es retarda. Tot i això, S&P valora positivament el procés d'obertura a la inversió estrangera, xifrant el seu impacte en l'1,2% del Producte Interior Brut, i preveu que el 2013 sigui el darrer any amb xifres negatives del PIB, augurant un creixement del 0,4% de cara al 2014.

L'agència internacional Standard&Poor's ha publicat un annex a l'informe del 18 d'octubre en què es mantenia el ràting d'Andorra en un A-/A-2. Hi ha una possibilitat entre tres que aquesta qualificació es rebaixi, segons l'agència, per diversos motius.

D'una banda, l'informe destaca que "tenint en compte la mida d'Andorra, el Govern té recursos limitats per recopilar dades dels bancs", i lamenta que la divulgació de les dades agregades del sector no sigui més "freqüent i abundant" i no es faci amb més antelació. En aquest sentit, S&P posa èmfasi en el fet que si una nova publicació de dades econòmiques suggerís una major debilitat econòmica de la que se suposa que té Andorra, també seria un motiu per abaixar la qualificació. "Això reflecteix una considerable manca de transparència en comparació amb altres països que usen l'euro com a moneda oficial", clou un apartat de l'informe.

D'aquesta manera, la possible rebaixa de qualificació, sobre la qual creuen que hi ha una probabilitat entre tres que sigui així en els pròxims dotze mesos, es fa en base al fet "que la suposada previsió de creixement econòmic no es compleixi; que el dèficit de l'Estat no disminueixi, i que l'ambiciós programa de reformes del Govern es retardi". Aquest annex de l'informe diu també que "si una eventual nova publicació de dades econòmiques suggerís una major debilitat econòmica de la que se suposa que té Andorra, també seria un motiu per abaixar la qualificació".

No obstant, l'informe, publicat el passat 13 de desembre, és optimista en el sentit d'assenyalar que el 2013 podria ser l'últim exercici en que el PIB baixi, i situen aquesta disminució en un 0,5%. Així, preveu una progressiva recuperació amb creixements estimats del 0,4% el 2014, el 0,7% el 2015, i fins a assolir un 1% el 2016. Aquest creixement es justifica pel fet que tot i la dependència amb les debilitades economies d'Espanya i França, "la plena aplicació de les reformes, incloent retallades en curs en els tràmits burocràtics per iniciar un negoci, en última instància, podrien ajudar al creixement".

Entre altres dades més esperançadores que dóna l'informe, destaca l'impacte de la inversió estrangera sobre l'economia andorrana, que xifra en un 1,2% del Producte Interior Brut amb més de 30 milions d'euros. L'anàlisi destaca que la captació de capital forà es pot veure enfortida quan s'implementin els acords de doble imposició amb els estats veïns.

S&P també assenyala la importància del turisme en l'economia andorrana i que després d'una caiguda del 20% des del 2007 hi ha 'signes de millora' com són l'increment del 5% del nombre de turistes durant l'hivern 2012/2013 i durant l'estiu 2013, encara que els visitants de dia estiguin en tendència decreixent. No obstant, l'informe diu que els accessos al Principat segueixen sent un motiu perquè el sector del turisme segueixi creixent, tot i que amb l'obertura de l'aeroport de la Seu d'Urgell la situació pot millorar. 

L'agència destaca que per recuperar-se de la crisi econòmica, el Govern està donant prioritat a la reforma fiscal. Amb tot, creuen que els tipus impositius a Andorra continuen sent baixos en comparació amb els d'Espanya i França, que es caracteritzen per una creixent i una elevada pressió fiscal, respectivament. En conseqüència, S&P considera que el nou marc fiscal no erosionarà significativament l'avantatge d'Andorra en relació d'Espanya i França en matèria d'impostos.

De les finances públiques destaca l'esforç en reduir les despeses de funcionament i l'obtenció de noves vies d'ingressos a través de nous impostos com l'impost de societats i d'activitats econòmiques. En aquest sentit, preveuen que el deute creixi fins el 41% del PIB el 2013, per estabilitzar-se el 2014 i començar a caure en els següents exercicis.

Informa: Agències    Fotografia: Agències

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.