El tall de llum de setembre espatlla l'estadística anual

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

FEDA preveu tancar el 2024 amb un tall de subministrament elèctric superior a la mitjana anual. La causa principal és l'avaria que va tenir lloc el mes de setembre que va deixar el país sense llum durant uns 20 minuts. Malgrat aquest incident, la parapública destaca la qualitat del servei en comparació amb els països veïns i treballa per reforçar la xarxa com a mètode de prevenció.

Si tirem enrere en el temps, despunten quatre moments en què FEDA ha registrat aturades de servei. Sobresurt l'any 2018 i aquest 2024, amb la incidència del mes de setembre com a principal problema. L'origen, recordem-ho, va ser una avaria en la línia d'alta tensió que ve d'Espanya. Un fet habitual cada cert temps segons la parapública, que no es va poder resoldre ràpid perquè la interconnexió amb França, que sol cobrir el servei en cas d'incidències com aquesta, no estava operativa per un manteniment.

Des de FEDA insisteixen en què la millor prevenció passa per reforçar la interconnexió amb els territoris veïns, una estratègia de seguretat compartida per la resta de països europeus. I, per aconseguir-ho, reiteren l'ampliació de capacitat que volen aplicar a la línia d'alta tensió que prové d'Espanya. Segons les últimes informacions, ja hi ha acord amb el Govern i falta la signatura final per engegar el projecte. Si parlem d'alta tensió, també es preveu acabar de retirar l'antiga línia entre Encamp i Grau Roig l'any vinent. Una acció que permet guanyar espai i apartar la infraestructura dels nuclis urbans.

I per guanyar encara més autonomia i solvència, FEDA recalca la necessitat d'augmentar la producció d'energia a través de fonts renovables. Destaca amb diferència la hidràulica, però també despunta el creixement que ha tingut la fotovoltaica pel que fa a la quantitat d'instal·lacions connectades a la xarxa. I és que el total s'ha multiplicat per 10 des del 2018. Un increment que, sobretot, s'observa aquest 2024 amb un total de 227 instal·lacions que es troben entre les parròquies d'Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Encamp i Canillo.

Informa: Laura Cugat

 

 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.