La tasca menys visible dels equips canins a pistes

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

A Andorra hi ha una vintena d'equips canins que treballen en la recerca de persones. A les pistes d'esquí de Grandvalira Resorts hi ha cinc gossos formats que cada dia van a treballar com un pister més. 

Nosaltres hem volgut conèixer la feina que fan el Nico i el seu company, l'Uzi. El Nico parla dels primers passos que va fer l'Uzi, amb pocs mesos, per acostumar-se al que seria el seu entorn de treball. "El vaig pujar l'endemà d'agafar-lo perquè s'acostumés als sorolls, telecadires, màquines i, sobretot, al tema dels explosius..."

És un border collie, fill de gossos pastor, entrenat per buscar persones en allaus. A l'hivern la rutina comença agafant la cadira de Pic Blanc direcció al punt d'emergència per revisar l'estat de les pistes. El Nico ens comenta quina és la seva tasca. "El que fem és esquiar la pista molt a poc a poc per revisar les senyalitzacions i marcar els possibles perills que hi pugui haver com un mal trepitjat o una pedra. A ell li serveix per córrer per les pistes mentre no hi ha esquiadors".

L'Uzi es va formar a França amb altres gossos de rescat. Porta sis anys en actiu durant els quals ha fet uns quants camps d'entrenament. Durant el dia a dia poden fer petits jocs d'entrenament, però mentre dura la temporada sobretot practiquen salvaments o participen en simulacres que els ajuden a estar preparats en cas d'allau. Sovint acostumen a ser els primers a arribar al domini. El Nico exposa que segons la dimensió de l'allau, "s'avisa a Bombers i el que calgui per assegurar la zona el més ràpid possible".

El Nico i l'Uzi formen part de la vintena de parelles de rescat que coordina protecció civil. Parelles inseparables on l'entesa ha de ser total perquè quan vinguin maldades s'entenguin amb poques paraules. 

Informa: Rosa Alberch 
Imatges: Pau Bonastre

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.