Les tasques de manteniment als refugis es multipliquen a l'estiu per garantir que estiguin en bon estat
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El temps i la mala praxi d'alguns visitants malmeten els refugis. Per això, durant tot l'any s'hi fan tasques de manteniment, que a l'estiu també desenvolupen joves. Controlen la farmaciola, recullen la brossa i garanteixen que estiguin en bon estat. A més, també revisen les marques dels camins de gran recorregut i de la ruta de Coronallacs. Judith Sáez ha estat amb ells.
Cada vegada hi ha més gent que decideix fer nit a refugis no graduats, com el refugi Roca de Pimes, on un equip desenvolupa tasques de manteniment durant tot l’any. Ara bé, a l’estiu és quan hi ha més feina.
El responsable de refugis i camins del Ministeri de Medi Ambient, Albert Pla, ha explicat que cada mes compten amb sis treballadors eventuals que es reparteixen la feina per pintar, recollir la brossa i marcar els camins.
Els divendres van als refugis més freqüentats, com Cabana Sorda i Font Verd. Aquí s'hi han desplaçat perquè van constatar grans desperfectes. Lola Latore, de l'equip de manteniment, ha detallat que es va haver de tirar a terra la llar de foc per posar una estufa, ja que el fum que s'acumulava deixava les parets negres.
Per això, també han hagut de netejar les parets i "fer una mà de pintura", perqèe "estigui bé per a les persones que vinguin". També s'ha reparat la finestra i han aprofitat per revisar que estigui net.
Un altre eventual de l'equip de manteniment, Adrià Bartomeu, ha remarcat que "hi ha hagut dies que no hem baixat gens de brossa i d'altres que n'hem arribat a baixar gairebé 16 quilos". En aquest sentit, ha comentat que "quan trobem el refugi net, deixem una nota al llibre agraint-ho" amb l'objectiu que "la gent es motivi a deixar-lo com estava".
I sembla que la conscienciació està donant els seus fruits, ja que el volum de deixalles s'ha reduït. El que més es troba són carmanyoles i ampolles, ha indicat Pla. El més important quan es va a un refugi és preparar bé la ruta segons on vulguis anar i el que necessitaràs.
Però el manteniment de refugis no és l'única tasca. Els equips també fan el marcatge de camins, sobretot els que estan mal senyalitzats i on algun excursionista s'ha perdut, però també els punts on els joves tenen dubtes del recorregut si no l'han fet mai o les marques no es veuen bé.
Per això, Pla destaca que aquesta feina, a part de ser un bé públic, també els ajuda a conèixer millor la geografia del país.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Nil Forcada