La taula per a la reforma fiscal s'enceta amb la voluntat de buscar un debat ampli i amb el màxim consens
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El Govern, el Consell General i els comuns enceten una reforma fiscal profunda que ha de permetre mantenir l'homologació internacional, garantir l'estat de benestar i conservar la capacitat inversora pública. La primera trobada ha tingut lloc aquest matí i es preveu que s'allarguin fins a la propera legislatura. A la vegada, el Govern entrarà a tràmit parlamentari la reforma, ja anunciada, de figures impositives que depenen de l'executiu.
Ho anunciava Xavier Espot en el discurs del debat d'orientació política. El Govern presentarà en unes setmanes una reforma urgent de la imposició directa per millorar la recaptació de l'Estat que afecta especialment les empreses amb més volum de facturació. L'objectiu és que entri en vigor abans que acabi la legislatura.
Al mateix temps, però, es treballa en una reforma molt més àmplia amb la implicació de l'executiu, el Consell General i els comuns.
Per al ministre de Finances, Eric Jover, "no s'hi val fer una reforma només dels comuns o del Govern, sinó que hem d'entendre el problema amb globalitat". Per aquest motiu defensa que s'han de "veure conjuntament quin són els recursos que necessitem i com els instrumentalitzem, i simplificar al màxim les estructures".
Es tracta d'una de les propostes de resolució aprovades pel parlament i que va presentar Terceravia+Unió Laurediana+Independents. Segons el ministre Jover, la finalitat de la taula de treball és fer una diagnosi del marc tributari i establir les millores necessàries a mitjà termini per a mantenir l'homologació fiscal, garantir l'estat de benestar i donar continuïtat a la capacitat inversora pública.
La primera trobada d'aquest divendres al matí ha permès posar sobre la taula els neguits de totes les parts. Jover ha indicat que amb la pandèmia s'han trobat "amb el neguit de quines seran les obligacions de futur que haurà d'assumir el Govern", i paral·lelament els comuns han exposat "que una de les fonts d'ingressos importants que tenen és l'associada amb l'activitat constructora, que és el que ha permès reduir l'endeutament". Per tant es pregunten, "què passarà d'aquí a una anys quan previsiblement el ritme de construcció baixi".
El debat que es busca és ampli posant sobre la taula totes les figures impositives que depenen del Govern i els comuns i trobar solucions amb el màxim consens possible. Això sí, no s'ha marcat cap data concreta al calendari. Eric Jover vaticina que les reunions s'allargaran fins a la propera legislatura.
Informa: Oliver Jaén
Imatge: Sergi Linares-Andreij Cristancho-Arxiu RTVA