El teixit empresarial gira l'esquena al tercer sector

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El tercer sector està format generalment per associacions petites que treballen en l'àmbit local i en accions socials. És la conclusió del primer Baròmetre de la Solidaritat de l'AR+I i Andtropia, on també han destacat que es tracta d'un sector feminitzat i que cal més implicació empresarial. 

De les 32 entitats enquestades, la majoria són associacions amb menys de 30 mil euros d'ingressos anuals. On més intervenen és en l'àmbit local i social, amb especial importància amb les persones amb discapacitat, infants i adolescents. 

Un dels grans reptes és aconseguir diversificar els ingressos, ja que actualment prop de la meitat provenen de subvencions públiques, molt lluny dels que els fan arribar les empreses. 

"El 3,4% de les donacions de les entitats sense ànim de lucre són d'empreses, a Espanya són un 17%. És un punt a reflexionar, tant per les entitats com per les empreses perquè aprofundeixen més en la responsabilitat social empresarial".

Mercè Miquel, cap de projectes d'Andtropia

Gran part dels ingressos els destinen als programes, seguit de les despeses de personal. Es tracta d'un sector amb una gran presència femenina: hi ha un 64% de dones en els òrgans de govern. Tot i així, segons la cap de projecte d'Andtropia, es pot fer més perquè "com més càrrec directiu, menys presència de la dona".

Una altra particularitat del gruix de les associacions és que la majoria no tenen socis ni personal assalariat. Sí que disposen de voluntaris, però només puntualment. 

Informa: Karen Gacusana

Imatges: Kevin Ribeiro

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.