Temperatures mínimes de rècord i previsions de màximes de 38 graus

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Andorra fa dos dies que viu una nit tropical. Aquestes temperatures han suposat un rècord pel que fa a les mínimes per a un mes de juliol, els anteriors dataven del 2020 i del 2022. Davant d'aquest episodi, els especialistes recorden que cal prendre precaucions. Sobretot, en les franges d'edat més vulnerables. 

Aquest dilluns s'han registrat temperatures per sobre de 32 graus a la central hidroelèctrica FEDA i de prop de 34? a la Borda Vidal. Avui, fins i tot es podrien enfilar a 38 graus al fons de vall del sud del país i a 32 a 1.500 metres, apropant-se als rècords absoluts. I és que les altes pressions del Mediterrani porten una massa d'aire càlid del nord d'Àfrica que fa pujar el mercuri i pot suposar un problema per a la salut.

Per això és important tenir clar els consells bàsics. El cap de protecció civil, Edu Vergara, recomana "hidratar-se molt i evitar les hores puntes de màxima calor". També cal "intentar anar per l'ombra al migdia", portar roba lleugera i "adaptar els àpats" amb plats com gaspatxos o amanides. En definitiva, aliments "que no portin molta caloria", afegeix Vergara. 

Avui dimarts és un dia per refugiar-se en llocs climatitzats, abaixar les persianes de casa i tancar les finestres fins al vespre. També visitar la gent gran que viu sola i garantir el seu benestar. Vergara considera molt important "tenir cura de les persones grans, embarassades, malaltes i nadons". A part dels col·lectius vulnerables, també cal cuidar dels que "estan a l'exterior" i recorda que és necessari "intentar refrescar-se, protegir-se amb una gorra, ulleres i crema solar".

Per últim, al cotxe no ens oblidem de l'ampolla d'aigua i no deixar sols infants ni mascotes. 

Informa: Rosa Alberch-Laura Mitjans
Imatges: Fernando Montero

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.