Tenen les dones les mateixes oportunitats que els homes?

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Aquest dimecres és el Dia de la dona. Una jornada de denúncia de l'encara latent desigualtat entre homes i dones: bretxa salarial, sostre de vidre i manca de conciliació familiar. Per saber quina és la situació al país, hem donat la paraula a les protagonistes.

La Unesco entén la igualtat de gènere com la existència d´una igualtat d'oportunitats i de drets entre entre les dones i els homes en l´esfera privada i pública i ho considera una peça clau pel desenvolupament sostenible. Tenim les dones a Andorra les mateixes oportunitats que els homes?

L'advocada Maite Bourgeaud creu que "la igualtat funciona sobre el paper però no en la vida". També en política, perquè segons la consellera general Judith Pallarès, "la mateixa proposta la fa una dona i l'acaba rematant un home, i sembla que la seva és la bona i la teva no".

Situacions d'aquest tipus es viuen en diversos àmbits laborals. La Zoraida treballa en serveis mèdics i assegura que "pel fet de ser una dona els propis pacients o familiars de pacients em veuen incapacitada per agafar una cadira i baixar una persona per unes escales".  Thaïs Sánchez és conductura d'autobús i ha tingut experiències similars: "Et diuen que no pots sortir fora del país perquè si es punxa una roda no la pots canviar, quan un home avui dia tampoc pot". Pel que fa a l'activitat sindical, segons el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach, “la causa que no hi hagi dones a l’USdA és que les responsabilitats de les dones en la vida quotidiana són diferents, en tenen moltes més”.

Quines són les causes de la desigualtat? La maternitat i la manca de conciliació familiar. Factors que evoquen l´anomenat sostre de vidre, no es veu, però les dones no tenen la mateixa projecció laboral que els homes. 

Vanessa Mendoza, portaveu d’Stop Violències opina que aquests factors “no haurien de ser un impediment”. “Als homes no els pregunten si volen ser pares i, si volen ser-ho, no els contracten. No tenen aquest problema”, manifesta afegint que, per tant, “s’hauria de legislar”.

Les polítiques de la majoria Democràta consideren que no es necessari legislar en aquest sentit. La consellera Patrícia Riberaygua creu que “la baixa per maternitat es pot compartir i tenir l’ajuda dels padrins”.  La secretària d'estat d´Afers Socials i Ocupació , Ester Fenoll, advoca perquè  “les càrregues que per a l’empresari suposen un component negatiu, s’assumissin per igual: si la baixa són quatre mesos, que en fessin dos i dos”.

La Unesco també diu que un objectiu d´equitat de gènere, que sovint requereix incorporar mesures encaminades a compensar desavantatges històrics i socials que arrosseguen les dones.

En el que totes les dones coincideixen és que l´educació és la clau perquè, algun dia, la igualtat pugui ser una realitat. L'advocada Maite Bourgeaud conclou que "l'home és qui sol tenir tota la disponibilitat quant a la feina, mentre que la dona ha de sacrificar unes hores de treball i ho tria perquè és una qüestio educativa".  

Informa: Laia Ferré Marot
Imatge: Albert Refart

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.