Tenir equips de protecció individual en estoc serà clau per fer front a possibles nous brots del coronavirus
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La situació d'emergència sanitària i l'alt índex d'infeccions en l'àmbit sanitari han de servir per aprendre la lliçó per nous possibles brots d'aquesta o d'altres malalties. Les conclusions a hores d'ara és que caldrà tenir en estoc equips de protecció individuals per fer-hi front. Així ens ho ha explicat el coordinador del sistema de vigilància d'infeccions en l'àmbit sanitari de Catalunya.
Davant la situació sanitària que ha provocat el coronavirus, el coordinador del programa VINCat, Enric Limon, explica que hi ha hagut un volum de malalts amb infecció "molt gran", però també en la gestió en serveis que no estaven familiaritzats amb aquest tipus de pacients.
En referència al material de protecció individual utilitzat pel personal sanitari, Limon diu que "l'estoc era molt reduït, perquè estava pensat per donar servei a aquelles malalties infeccioses puntuals". En aquest sentit, explica que "en el moment en què s'han necessitat de forma massiva ens hem trobat que no teníem a disposició suficients equips als nostres hospitals".
Segons l'expert en control d'infeccions, així es van produir a l'inici del brot els contagis entre sanitaris.
Per prevenir-los caldrà tenir en estoc els equips de protecció necessaris per a l'activitat normal i també un d'extra per a situacions de pandèmia i més en països com Andorra on no hi ha capacitat de tenir línies de producció pròpies d'aquests materials.
Limon considera que "això ens permetria racionalitzar els recursos perquè comprar material en una situació com l'actual molt agressiva en què tots els països fan compres generalitzades, l'únic que fa és que sigui necessari pagar uns preus desorbitats per aquests productes".
Limon deixa clar que no podem pensar que tancant fronteres frenarem la transmissió dels microorganismes i proposa que un cop s'estabilitzi la situació puguem implantar sistemes de vigilància a temps real que ens permetin anticipar-nos.
Informa: Ester Pons
Locució: Jordi Lorente