Torna la fira del bestiar de Canillo amb la mirada posada a ampliar els caps de bestiar i assegurar el relleu generacional
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Aquest diumenge ha tornat un any més la Fira del Bestiar i Artesania de Canillo, ara sí sense cap restricció per la pandèmia. Un fet que ha permès recuperar el ritme de visitants i l'estructura que tenia abans que arribés la Covid-19. Un dels objectius és donar a conèixer el sector de la ramaderia, que fa mesos està sent objecte d'estudi per poder garantir-ne el futur.
Canillo s'ha aixecat animat amb motiu d'una nova edició de la Fira del Bestiar. Precisament una part de l'esdeveniment s'ha centrat a mostrar l'ofici de la ramaderia, que compta amb una cabanya estable, però amb diversos reptes de futur que s'estan estudiant juntament amb la Cambra d'Agricultura de l'Arieja.
El cònsol major de Canillo, Francesc Camp, afirma que cal treballar per trobar la manera d'assegurar un relleu al sector primari. "Veure de quina forma podem continuar tenint a Canillo els caps de bèstiar que tenim. Si potser créixer. I també sabem que molts dels ramaders que tenim són persones grans, que alguns ja es volen jubilar, i alguns ja s'han jubliat, veure com podem buscar una alternativa". A més, afegeix que caldrà explorar nous productes que es puguin cultivar, més enllà de la ramaderia.
S'ha pogut recuperar la cinquantena de parades d'abans de la pandèmia, entre les quals hi ha artesans, responsables de diversos oficis, el teixit associatiu de la parròquia i delegacions que venen de lluny.
Jordi Planes, d'embotits Cal Jordi, assegura que hi havia ganes de retornar a la fira. "La gent ve a veure el bestiar i ve a comprar els productes del país i de la parròquia, i és un moment de retrobament." Altres també aprofiten la fira per poder recaptar fons, com és el cas de l'Andorra Hoquei Gel: "Estem sortejant una superpanera i venem també botifarres per recollir fons per poder anar a la competició".
El cap del departament de dinamització turística i cultural de Canillo, Francesc Oriol, explica que també s'ha fet coincidir amb la festa de l'ostra, una de les activitats que es fa amb el poble agermanat d'Arés. La festa ha tornat després de dos anys i ha reunit 400 comensals en un sopar popular amb l'ostra com a protagonista.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza