El tortell, el dolç protagonista del dia de Reis
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Com mana la tradició, el dolç per excel·lència del dia de Reis serà el tortell. I n'hi ha de tota mena. És l’últim gran caprici dolç d’unes festes de Nadal marcades pels grans àpats i que a més d'un li hauran fet guanyar talla.
Aquest tipus de brioix requereix un llarg procés d’elaboració, d’entre dues i tres hores, ja que la gràcia és que arribi esponjós a taula, i per això es posa molta atenció a la massa.
"Fem el brioix, un cop fet el deixem reposar una mica, el guarnim amb el massapà, el cabell d'àngel, la fruita i el deixem fermentar i al forn. I després el farcim de nata, trufa o crema, depèn del gust del client."
José Manuel da Silva, pastisser de la Pastisseria El Tortell
El de massapà o amb fruita són els tortells tradicionals, tot i això, el farcit pot variar, i cada vegada, els gustos de pastisseria, com ara la nata, triomfen més.
"El que més ens demana la gent són els farcits de nata. De trufa no tant, la nata i la crema són els reis d'aquestes dates."
José Manuel da Silva, pastisser de la Pastisseria El Tortell
La venda de tortells es manté estable al llarg del temps, i la majoria de gent prefereix encomanar-los uns dies abans. Encara que molts també hi van a última hora.
"Fem una mica de tot, gent d'últim moment evidentment que sí que venen, però també fem encàrrecs. Potser encara és aviat, però jo crec que sobre uns 200-250 tortells, jo crec que anirem per aquí."
José Manuel da Silva, pastisser de la Pastisseria El Tortell
Més enllà de la tradició un dels grans atractius són el rei i la fava, que cada pastisseria opta per amagar-ho o bé dins de la massa, o bé entre el farcit. Un cop fets, només caldrà seure a taula i esperar ser l’afortunat que trobi el rei, o bé pagar, si és que es troba la fava.
Informa: Martina Torrebadella
Imatges: Èric Mompel