El tortell de Reis, la tradició més dolça per tancar les festes
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Els obradors enfornen gran part de la seva producció de tortells de Reis que farciran de nata, crema o xocolata. Hem trobat l'origen de la fava i el rei i tot i que avui dia la seva lectura és ben diferent.
És probablement l'últim dolç que se servirà a taula aquestes festes, un brioix que es cou a últim moment perquè arribi esponjós a la sobretaula de la diada de Reis.
L'elecció del tipus de tortell és qüestió de gustos, perquè si bé el tradicional és el de fruita o farcit de massapà, des de fa temps s'imposen els gustos tradicionals de pastisseria com la crema, la nata o la trufa.
Una altra cosa que ha canviat, aquesta amb la pandèmia, és la mida, diu José Manuel da Silva, de la pastisseria el Tortell. I és que ara "es fan per a 4-6 persones perquè la gent no es pot reunir tant". Amb tot, assegura que aquest any estan treballant més que l'anterior.
La fruita i el sucre fi no falten en els acabats per conservar una part de la tradició que aquest any sembla que està donant més fruit.
Expliquen que durant l'època romana el final del treball al camp, abans de Nadal, se celebrava amb la festa de l'esclau. La recompensa per l'esforç eren unes coques en les quals s'amagava una fava. Qui la trobava quedava lliure del treball per un dia i era tractat com un rei. Avui les coses són ben diferents: qui tregui el rei es guanyarà la corona. Qui trobi la fava, li tocarà pagar el tortell.
Informa Rosa Alberch
Imatge: Anna Romagosa