El trasplantament de sang del cordó umbilical ajuda a curar algunes malalties com la leucèmia
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El trasplantament de sang de cordó umbilical, com el de medul·la òssia, contribueix a la curació de determinades malalties de la sang, com la leucèmia. Avui, dia mundial del donant d'aquests trasplantaments en parlem amb la Cristina Pérez, llevadora referent del SAAS.
Pérez explica com fan aquest tipus de trasplantament. "Després del part es deixa bategar el cordó al voltant d'un minut, es pinça el cordó i s'agafa tota la sang que es pot per poder-la congelar i agafar el que es necessita des del banc de teixits de Catalunya i prereservar-lo per a quan es necessiti i pugui ser trasplantable". La sang de cordó està plena de cèl·lules mare que tenen un alt potencial de reproducció i trasplantament perquè són molt potents.
La voluntat de més de la meitat de les dones que han donat a llum aquest any ha estat ser donants de sang de cordó umbilical. S'utilitza per a pacients amb malalties com leucèmies agudes o cròniques i que no tenen un donant de medul·la òssia compatible. De fet, les probabilitats de trobar algú compatible és d'una entre 4.000 i, per això, els professionals insisteixen a dir que el nombre de donants no ha de decaure. Així ho afirma Pérez. "El més important és que el nombre de donants no decaigui mai per anar augmentant sempre aquesta xifra i que realment algun pugui ser efectiu".
A Andorra hi ha 368 persones inscrites al programa de donació i tres que estan pendents de ser acceptades. Es pot fer per internet i els principals requisits són tenir entre 18 i 40 anys, tenir un bon estat de salut i adoptar un compromís que salvarà una vida:
"En el moment en què hi ha un donant seleccionat, al receptor se'l prepara amb un tractament molt agressiu. Pensem que de receptor n'hi ha un, a part de les seves cèl·lules que no funcionen i per això espera un trasplantament i el que es fa durant una o dues setmanes prèvies a la donació és un tractament molt agressiu de quimioteràpia o radioteràpia perquè el seu moll de l'os quedi lliure de qualsevol cèl·lula cancerígena, quedi espai per posar cèl·lules noves i la seva immunitat disminueixi al màxim perquè no rebutgi les noves cèl·lules que li posaran."
Cristina Pérez, Llevadora referent del SAAS
El registre de donants de medul·la òssia (REDMO) es va activar el 2020. Des d'aquell moment unes 200 persones s'han registrat a través de la pàgina web.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Anna Romagosa