Trueba i Cercas reivindiquen el paper de l'art per canviar la percepció del món
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La XXXI Universitat d'Estiu d'Andorra ha viscut el seu plat fort amb la presència de David Trueba, guanyador d'un Goya el 2013, i l'escriptor Javier Cercas, conegut per ser l'autor del llibre "Soldados de Salamina", entre una extensa producció literària. Els dos han ofert una xerrada en la qual reflexionaven sobre diferents qüestions culturals, tot repassant la col·laboració que els va portar a dur al cinema la novel·la "Soldados de Salamina".
Les converses entre Trueba i Cercas intenten seguir un tema concret, com és l'adaptació al cinema de "Soldados de Salamina", però acaben conversant sobre els punts que consideren més interessants de la cultura actual, sempre amb alguna pinzellada sobre la política espanyola i l'actualitat. De fet, els dos amics confessen no preparar aquestes intervencions. Potser per això, en un espai breu de temps, passen de conversar sobre antics costums, com el de rentar i reutilitzar els bolquers dels nadons, a parlar de la Guerra Civil espanyola o l'etapa de la transició democràtica.
Javier Cercas i David Trueba tenen una visió global del món de l'art i parlant amb ells s'accedeix a les problemàtiques més actuals del sector. Trueba opina que és normal "que la gent es preocupi perquè ha vist com la seva indústria ha estat completament derrotada per les noves tecnologies; també hi ha gent jove que espera trobar-se un món diferent" i no el troba. Cercas destaca el paper de l'art més enllà de l'entreteniment: "La literatura ha de ser divertida, entretinguda, apassionant, però com el cinema, serveix per canviar la percepció del món. Si als nens els diem que és un entreteniment més, és clar que aniran a jugar amb la Play Station o amb l'Ipad".
David Trueba també ha confessat que des de petit ha escoltat la història de Borís I, rei d'Andorra, que qualifica de "surrealista", i diu que "sempre havia pensat que era una història perfecta per fer una pel·lícula". Amb tot, la conversa ha servit per accedir a una concepció optimista sobre el rol de l'art en la societat i sobre l'adaptació d'aquest a les noves tecnologies.
Informa: Víctor Reolid Imatge: Meri Bellosta