Un buit legal complica l'aplicació de la història clínica compartida
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Un dels pilars de la reforma sanitària és la història clínica compartida. El text havia de tancar-se a nivell parlamentari aquesta setmana però el tràmit s'endarrerià com a mínim uns dies. La comissó de Sanitat hi ha detectat un buit legal en relació als metges no convencionats, és a dir, els que no entren per la CASS. El fet que no se´ls obligui a aplicar la història clínica planteja problemes per fer el seguiment i la fiscalització de tota l´activitat mèdica del pacient. Sobretot quan aquesta té lloc fora del país.
La comissió legislativa de Sanitat es proposava tancar dilluns el text de drets i deures dels pacients i història clínica compartida. Un darrer repàs de la llei va detectar un buit legal important. Segons han explicat fonts coneixedores del text, el fet que no s´obligui els metges no convencionats a aplicar la història clínica compartida planteja una sèrie de problemes perquè la reforma sigui eficient.
En primer lloc, el greuge amb els metges convencionats, que sí l'apliquen. La reflexió que es fa és que els metges no convencionats reben una part de finançament públic i, per tant, hi ha una sèrie d'actes mèdics, com les receptes, que no quedarien registrades i no es podrien fiscalitzar malgrat afectar l'erari públic.
Un segon problema, més difícil de resoldre, és com reflectir en la història clínica d'un pacient tota aquella activitat mèdica feta a l'estranger amb metges no convencionats. El dubte és com s'obliga aquests professionals estrangers a aplicar el sistema i, sobretot, com fer arribar les dades a Andorra.
Els consellers han demanat assessorament al ministeri de Salut, que s'inclinaria per obligar tots els professionals del país a aplicar la història clínica. En qualsevol cas, la voluntat és trobar una solució els propers dies per poder tancar el text.
Informa: Andrés González-Nandín