Un estudi de l'IEA constata la mancança de professionals qualificats d'hoteleria
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El sector hoteler pateix la manca de professionals qualificats. Aquesta és una de les conclusions que destaca un estudi elaborat per la doctora en sociologia Diana Oliveira. El treball assegura que el gran creixement del sector en les darreres dècades no ha anat acompanyat d'una evolució empresarial adequada.
El treball ha estat publicat a la revista "Ciutadans" de l'Institut d´Estudis Andorrans. El creixement dels establiments hotelers els darrers cinquanta anys ha provocat la necessitat d´importar mà d´obra estrangera poc qualificada, sense experiència en el sector. Aquesta realitat s´ha anat repetint i actualment aquest fet i la difícil previsió de l´activitat turística, han portat les empreses a afavorir la desprofessionalització dels llocs de treball.
Per resumir, segons Oliveira, s´observa una simplificació de tasques amb la finalitat que puguin ser fetes per nouvinguts o treballadors amb poca qualificació. El treball destaca també que existeix una segmentació per gènere de les tasques dels hotels. És a dir, s´atribueixen als homes i dones les tasques habituals en l´esfera domèstica, una realitat que tot i no ser exclusiva d´Andorra, contribueix a reforçar l´opció de prescindir de professionals en alguns departaments.
Finalment l´informe assenyala diverses accions concretes per corregir la situació, com la reprofessionalització del sector, la formació continuada, igual que en altres països, per oferir la via d´accedir a titulacions certificades mitjançant un sistema de validació per experiència.
Informa: Joan Antoni Sarmiento