Un expert reivindica polítiques familiars i alerta dels perills de la baixa natalitat
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La baixa natalitat posa en perill l'estat del benestar i les pensions. Per aquest motiu, Europa es mostra preocupada i treballa per crear directives que puguin revertir la situació. Ho ha explicat el director executiu de l'Associació de famílies nombroses de Catalunya a l'"Ara i Aquí" de Ràdio Nacional. Actualment a Andorra disposen del certificat de família nombrosa 176 llars, un nombre que Raúl Sánchez considera molt baix.
A Andorra disposen del certificat 176 famílies nombroses. Són les formades pels pares i tres o més fills o les constituïdes per la parella i dos fills quan un membre té una discapacitat. També en cas de defunció d'un dels progenitors en un nucli amb dos fills o més. Es tracta d'un nombre que el president de l'Associació de famílies nombroses de Catalunya, Raül Sánchez, considera molt baixa, un fet que no és excepcional a Europa. "Les famílies nombroses estan en el camí de l'extinció i no només això, sinó que moltes poblacions europees, entre d'altres Andorra, estan en creixement negatiu", alerta. A més, "Andorra està molt pitjor que Catalunya i Espanya, se situa en el tercer lloc per la cua de països amb la fecunditat més baixa del món".
Sánchez ha alertat de les conseqüències de la baixa natalitat en l'estat de benestar i la preocupació que hi ha a Europa. De fet la Unió Europea prepara directives en l'àmbit laboral i de conciliació familiar per afavorir l'augment de la natalitat. Una qüestió que "està amenaçant molt seriosament el pagament ara mateix de les pensions". "Tot el que sigui família no és una despesa, és una inversió. La UE destina un 2,2% del PIB de mitjana a la protecció de la família i la infància, mentre que Espanya i Catalunya no arriben a l'1%". Sánchez assegura que la família ha de protegonitzar una nova revolució per retrobar el seu espai, com han fet les dones o el medi ambient.
Sánchez veu en França el país on mirar en aquest àmbit. Assegura que calen polítiques integrals i a llarg termini amb reflex en els pressupostos públics.
Entrevista completa al director executiu de l'Associació de famílies nombroses de Catalunya, Raül Sánchez, a l'Ara i Aquí:
Informa: Ana Alamán
Imatge: Albert Aymamí