Un metre de malla aixeca una llevaneu de tretze tones
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Paral·lelament al Congrés de viabilitat hivernal, les empreses relacionades aprofiten l'esdeveniment per mostrar els avenços en la matèria. És el cas de la companyia suïssa responsable de la majoria de les malles de contenció d'allaus i esllavissades que hi ha a Andorra, que ha fet una demostració de com la tecnologia es posa al servei de la seguretat.
Mantenir un tot terreny en suspensió gràcies a un metre de cable de tan sols uns mil·límetres de diàmetre. No és cap espectacle. El material del qual està fet aquest el cable és el que es fa servir també a les malles de contenció repartides a les zones de muntanya més inestables del país. Carles Raimat, de Geobrugg. explica que primer es van començar amb cables per a telefèrics i "després la tecnologia es va dedicar a altres assumptes fins a fabricar malles per a l'estabilització de talusos", una tasca a la que es dediquen des de fa 25 anys.
Però, sense dubte, la demostració més espectacular que s'ha fet aquest matí és la d'un pedaç de només un metre quadrat de malla que aixecava una llevaneu de més de tretze tones i la mantenia en suspensió. Raimat ha destacat que "sotmetre un metre linial de malla feta mab un filferro de tres milímetres a tretze tones és portar-ho a l'extrem". D'aquesta manera es vol "mostrar d'una forma molt visual quines són les prestacions d'una malla d'aquest tipus".
Un parell d'exemples de com la investigació que es fa al laboratori repercuteix directament en la seguretat i, en aquest cas, ajuda, encara que sigui indirectament, la viabilitat a l'hivern a països de muntanya com Andorra.
Informa: Jordi Cama Imatge: Josep M. Garcia