La UNESCO reconeix la tècnica de la pedra seca d'Andorra com a patrimoni immaterial de la humanitat
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La tècnica tradicional de la pedra seca a Andorra ha estat reconeguda per la UNESCO com a patrimoni immaterial de la humanitat. Aquesta distinció, que és la quarta que rep el país, subratlla la importància d’una tècnica constructiva històrica que ha estat part fonamental del paisatge i la cultura andorrana al llarg dels segles.
La ministra de Cultura, Mònica Bonell, ha expressat que aquest reconeixement és una valoració a la feina feta per preservar i promoure una tècnica ancestral.
"Per nosaltres és un reconeixement d'una tècnica que els nostres avantpassats utilitzaven per la construcció de murs, de bordes... I una feina que ha fet el ministeri des de fa molts anys per fomentar que aquesta tècnica no es perdi"
Mònica Bonell, ministra de Cultura
Els artesans que treballen amb la pedra seca també han destacat la importància de mantenir aquesta pràctica viva. Hugo Cruz, aprenent de marger, ha subratllat que la tècnica no només té una gran rellevància històrica, sinó també un gran potencial per al futur.
"És una pràctica que ha sigut de passat, és de present i ha de ser de futur. Ho hem de reconduir perquè ho hem perdut i crec que també va en sentit de la conservació del patrimoni i la construcció renovable."
Hugo Cruz, aprenent de marger
Aquesta nova distinció reforça la tasca del ministeri en la conservació i la promoció del patrimoni cultural andorrà, i obre la porta a noves iniciatives. De cara al 2025, el ministeri ja treballa en la cinquena candidatura, que buscarà reconèixer el Coprincipat.
"Els béns materials són els que ens ajudaran perquè aquesta candidatura, que presentem juntament amb Espanya i França, es pugui incloure en la llista de la UNESCO"
Mònica Bonell, ministra de Cultura
Si tot es compleix segons el pla, la votació per aquesta nova candidatura es realitzarà a l’estiu del 2027.
Informa: Pilar Candel
Imatges: Pau Bonastre