La unitat de conductes addictives fa seguiment telefònic dels usuaris per evitar recaigudes

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Algunes persones usuàries de la unitat de conductes addictives manifesten canvis durant el confinament, com ara irritabilitat i símptomes de depressió ansiosa. Tot i això, les excepcions que s'estan posant en pràctica aquests dies sembla que rebaixen les situacions tenses i complexes que viuen les famílies.

En el marc de la crisi sanitària de la Covid-19, els professionals de la unitat de conductes addictives estan fent un seguiment telefònic dels usuaris.

Aquests poden tendir a perdre les rutines, la cura personal, la presa de la medicació, l'organització dels hàbits de son i vigília i, a més, patir una recaiguda.

En aquest sentit, la coordinadora clínica de l'UCA, Angelina Santolaria, explica que "les visites telefòniques ajuden a una major contenció de la simptomatologia clínica, a proporcionar rutines d’organització personal, a ajudar-los a mantenir-se actius".

També afirma que aquestes trucades poden ajudar amb les recaigudes, ja que "ens facilita la detecció, la reconducció i el retorn cap a l'abstinència".

Pel que fa als joves, Santolària subratlla que s'han incrementat els símptomes d'ansietat, inquietud, enuig i mal humor, que provoquen més susceptibilitat i conflictes en l'àmbit familiar.

A més, augmenta el desig de consumir per evadir-se del malestar, com ara cànnabis pels seus efectes calmants, tabac i noves tecnologies.

Hem recollit el testimoni de les associacions que abracen les famílies que es troben amb aquestes situacions. A l'inici, un dels neguits era que els pares no podien contactar fàcilment amb els fills interns en centres tant del país com de fora.

La secretària de l'ADJRA, Inés Garrido, assenyala que han tingut resposta dels ministres per la situació i comenta que "estan emprenent accions per tal d'evitar que això torni a succeir".

Per la seva part, el vicepresident de l'ADJRA, Gaspar Pellicer, afegeix que "ara podem fins i tot contactar amb els centres, sigui telefònicament o telemàticament, a través de videotrucada, i mantenir els contactes que habitualment tenien en persona o com a mínim tenen notícies més fluides".

Les excepcions al confinament actuals són viscudes per part del jovent com una via de recuperar la llibertat d'acció, fet que provoca un descens de les tensions.

El responsable tècnic de l'associació Fills d'Andorra, Carles Perea, indica que les demandes per poder sortir al principi del confinament eren en l'àmbit de neguit. No obstant això, amb la situació actual, menys restrictiva, ha baixat el nivell de demanda de les famílies.

En termes generals, una de les eines clau és fer que els joves se sentin partícips de la societat en totes les circumstàncies i escenaris.

Informa: Laura Cugat

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.