La Universitat obre el curs amb una lliçó de biotecnologia

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Convidada per la Universitat d’Andorra, la científica andorrana resident a Califòrnia Magda Marquet ha estat l'encarregada d'impartir la lliçó inaugural del curs acadèmic parlant de biotecnologia. 

Nascuda als anys 50 del segle passat a Canillo, aviat es va sentir atreta per les ciències; diu que, en part, per la malaltia de la seva mare. Pensava que la seva carrera estaria lligada a Andorra, però ha acabat fent-la als Estats Units, on avui dia dona suport en el camp de la investigació en ciències de la salut a través de la seva empresa inversora a Califòrnia. Creu que el sector donaria grans oportunitats a Andorra, però cal preparar la població com en el cas de Grífols, com ha dit a Ràdio Nacional.

"Potser la gent no estava preparada, cal començar per una cosa més petita. El que fem és molt potent i, si no està fet de manera assenyada, pot fer por, o sigui que cal educar la gent".

Magda Marquet, científica i emprenedora

Avui dia, la biotecnologia ha permès fer grans avenços en el coneixement de la genètica de la persona, per a tractaments personalitzats i, fins i tot, i per retardar l'envelliment, tot i que encara amb entrebancs ètics. "Hi ha tecnologies com Crispr que poden canviar el genoma i donar-te deu anys més de vida, però encara amb conseqüències. De moment només es fa servir amb malalties genètiques", conclou. 

La seva empresa, ALMA Life Sciences, treballa per fer més accessible el tractament del càncer mitjançant la intel·ligència artificial, produint medicaments i afinant en el tractament. La IA pot "tenir accés a les dades i treballar més ràpid que un humà. També pot ajudar a decidir el tipus de tractament més adient". 

Ella va ser una de les col·laboradores del Govern en l'època de la Covid-19 i li agradaria poder treballar en un projecte d'abast nacional, però de moment la seva vida continua a l'altra banda de l'Atlàntic. Abans d'inaugurar el curs acadèmic a la Universitat, Magda Marquet ha passat per l'"Avui serà un bon dia" de Ràdio Nacional: 

Informa: Rosa Alberch

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.