Vencent la solitud: prova pilot d'assistents de veu per a pacients convalescents
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Els pacients de la unitat de convalescència del servei d'envelliment i salut disposen des de fa dos mesos i mig d'assistents intel·ligents de veu. Es tracta d'una prova pilot del SAAS, amb el suport d'Andorra Recerca+Innovació, que pretén complementar la recuperació dels usuaris amb un nou recurs d'acompanyament.
Des de fa uns mesos hi ha una desena de pacients de la unitat de convalescència del servei d'envelliment i salut del SAAS,que compten amb assistents de veu. La iniciativa ha de durar un any i llavors se n'avaluarà el resultat. De moment, el balanç és positiu perquè els pacients creuen que els pot ajudar fins i tot en una emergència.
La cap del servei d'envelliment i salut del SAAS, Eva Heras, explica situacions on pot ser útil. "La persona que cau diu, 'Alexa he caigut'. Avisa i llavors tenim un avís al control i ens avisa ràpidament. Sí que per infermeria és útil. Fins i tot, de recordatori de les pautes de medicació". També comenta que ho pot ser en "el tema de la ingesta hídrica. Ha d'anar bevent aigua. Aquestes coses són un complement del que diu la infermera o l'auxiliar".
Una de les coses que s'haurà de veure és si s'ha respectat prou la intimitat i que no hagi tingut efectes secundaris negatius. El coordinador d'Àrea de Tecnologia d'Andorra Recerca+Innovació, Jordi Ascensi, apunta que pot ser perillós "si parlem de les persones que ho utilitzaran és un tema d'intrusió. Tinc un dispositiu que m'està escoltant. I per les famílies aquesta persona potser no està rebent les cures que pertoquen perquè hi ha un dispositiu que està fent part de la feina."
Un dels aspectes més valorats és que els usuaris es senten menys sols. Una de les pacients, Carme Núñez, comenta que l'ha ajudat en aquest aspecte perquè "a les vuit quan em diu que com he menjat durant el dia. I li que dic que bé em diu que estic molt contenta que hagis menjat bé. Això per mi a l'estar sola és molt gratificant".
Andorra Recerca+Innovació, a més, forma part d'un grup de treball del Consell d'Europa que vol aconseguir que els assistents de veu i la intel·ligència artificial, en general, puguin emprar el català.
Informa: Pere Moliné
Imatges: Pere Besolí