Ventilar els espais, clau en la prevenció contra la Covid-19
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Cada vegada hi ha més evidència de la transmissió del coronavirus per inhalació d'aerosols. La ventilació dels espais, doncs, és clau per eliminar aquestes nebuloses, un nou hàbit que ara més que mai haurem d'incorporar.
A banda del contacte amb superfícies i les microgotes de la parla, la tos o un esternut, ara l'Organització Mundial de la Salut admet que el virus es pot transmetre a través dels aerosols, petites partícules d'aigua que exhalem i que es poden mantenir en suspensió aèria diverses hores, segons el bioquímic i gerent de Bioma, Armand Jesús.
Per això, al rentat de mans, distància i mascareta, ara cal afegir un nou hàbit, la ventilació, per tal de lluitar contra la transmissió del Sars-Cov-2.
Els experts ens animen a obrir portes i finestres sense por de refredar espais. "Si deixem circular l'aire durant cinc o deu minuts, refredem l'aire però no les parets, i quan tornem a tancar, la temperatura es recupera molt ràpidament perquè no hem refredat la sala, només l'aire", ha destacat Armand Jesús.
Recomanen a les empreses revisar els seus sistemes de ventilació, uns sistemes mecanitzats que el que fan és aportar aire fresc i extreure el de la sala, ha explicat Jesús. En aquest sentit, ha remarcat que "és important que les empreses que disposin d'aquests sistemes verifiquin si s'està aportant i extraient la quantitat d'aire suficient".
L'última tendència és disposar de sistemes de filtració de l'aire. La temperatura de l'espai sembla que no és determinant. Això sí, ens alerten que la sensació de calor pot ser senyal que un espai està contaminat. Una orientació ens la pot donar un mesurador de CO2 i, això sí, recordar que la neteja amb productes químics de locals oberts no és recomanable.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares