Veremar a la muntanya: extensions petites i vins exclusius
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Cultivar raïm a l'alta muntanya té unes peculiaritats ben diferents de les de la resta de llocs. La dificultat dels terrenys i la meteorologia són els dos principals factors que condicionen la producció de vi. Ara és temps de verema i nosaltres hem pogut visitar una de les quatre vinyes del país en l'únic dia que han dedicat a collir el raïm.
El 2005 el Govern va impulsar un projecte de recerca per veure quines eren les varietats que funcionaven millor. En el cas del blanc van ser la viogner i el pinot gris. En el cas del negre, el pinot negre i el sirah. Aquesta és una de les quatre cases que fan vi al país. És una extensió petita, que abasta al voltant d'una hectàrea i mitja i que es verema amb un dia.
"Avui estem fent la collita del pinot negre. És una varietat amb un raïm molt petit i amb poc color. Nosaltres prenem una sèrie de mesures. Comencem un mes abans del que podria ser la data de verema i fem controls. Quan veiem que l'equilibri entre l'acidesa, els tanins i l'alcohol és l'adequat decidim collir-lo."
Elena Clemente, enginyera agrònoma i responsable Celler Casa Auvinyà
El raïm no pot estar mullat quan es cull i s'han d'adaptar a la climatologia del país, que no sempre és fàcil i que condiciona, no només el dia de recollida, sinó tota l'anyada.
"Cada any estàs obligat a seguir el que et digui el temps. La meteorologia ens canvia cada any i per tant cada any tenim un vi diferent."
Esteve Tor, copropietari Celler Casa Auvinyà
El vi fet a Andorra té el segell de qualitat que certifica que es tracta d'un producte local i de proximitat. La producció escassa fa que sigui un producte exclusiu.
Informa: Caterina Vidal
Imatges: Javier Martín