Una visita 360 graus de Sud Ràdio forma part de l'estratègia de digitalització del patrimoni cultural
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Sud Ràdio va deixar de funcionar el 1981 i des d'aleshores pocs l'han pogut visitar per dins. Això canviarà gràcies a la visita virtual que es va elaborar abans que se'n fes el canvi d'ús a centre d'alt rendiment.
La visita virtual de Sud Ràdio ha permès documentar part de la seva història, la d'un centre emissor del qual poc quedarà en el futur CRAMEA. Aquesta visita de 360 graus, com ja es va fer a la casa d'Areny Plandolit o a l'església de Santa Coloma i que ara s'obrirà al públic a través de la pàgina web de cultura (www.cultura.ad), és part de l'estratègia de digitalització del patrimoni cultural, sobretot dels béns mobles, que a més ha permès treure models 3D o escàners aeris del diferents monuments inclosos en la candidatura Unesco sobre els elements de construcció de l'Estat. Aquests models, que són d'una gran precisió, permeten identificar defectes no visibles a l'ull de l'home i documentar-los per a futures accions de difusió o per al seu manteniment.
El tècnic de Patrimoni Cultural Max Vela detalla que "una de les tasques que es realitzen des del Departament de Patrimoni Cultural és la fitxa de l'estat sanitari, que permet avaluar l'estat de cada monument i prioritzar les accions necessàries, i això és una eina més que ens ha d'ajudar en aquesta línia. Evita haver d'intervenir en un monument".
Aquesta és una tercera fase que va iniciar la Biblioteca Nacional el 2001 i que va continuar l'Arxiu Nacional el 2013. De moment, hi ha una cinquantena de béns documentats amb diferents tècniques que s'espera que en un futur es puguin visitar, qui sap si en el metavers.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Pere Besolí
Imatges cedides: Patrimoni Cultural (Govern d'Andorra)