Com es viu la lactància materna
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La UNICEF i l'OMS celebren la Setmana mundial de la lactància materna amb l'objectiu de promoure recursos per donar suport a les polítiques que la blinden. Un alletament que rep el beneplàcit dels experts en salut.
La llevadora Rosa Maria Sabaté explica que la lactància materna és "la millor vacuna que se'ls pot donar perquè tot el que acaba amb -itis, otitis, gastroenteritis... tot el que són infeccions, hi ha estudis que demostren que la lactància materna ho disminueix."
Ho diuen els professionals, la llet materna té molts avantatges. Precisament, aquests beneficis han portat la Neus Valdivieso a donar el pit als tres fills. Ara, encara ho fa amb la Xana, d'un anyet. I tot i que a vegades hi ha dones que es queixen de mirades quan el donen, no és pas el que li ha passat a ella. "El primer quan va néixer, era jo mateixa qui em posava una mussolina damunt perquè no em veiessin. Però només em va durar un mes, perquè no era gens pràctic. Per què m'he d'amagar d'una cosa que és ben natural?"
Naturalitat, doncs, al carrer, en això de treure's el pit i donar de mamar. Com està la legislació laboral en aquest àmbit? Actualment, cada progenitor té dret a dues hores de la jornada laboral per dur-lo a terme. En principi ha de ser de manera separada: una hora al matí i l'altra a la tarda. Ara bé, amb l'empresa es pot pactar també fer-les les dues juntes o bé compactar-les totes i guanyar 9 setmanes més.
L'advocada i voluntària d'Unicef Andorra, Judith Silvestre, assegura que les mares tindrien l'opció d'escollir el que fos més beneficiós per al nen "si es modifiqués la llei de relacions laborals i que per a aquestes opcions que es donen per a l'alletament no fos necessari l'acord amb l'empresari".
Un camí ja recorregut, però al qual queda encara avenços per fer.
Informa: Redacció
Imatges: Ricard Tenza
Imatges cedides: UNICEF