Viure i sobreviure al càncer de mama
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
És el Dia Mundial de la lluita contra el càncer de mama i per la Pilar Estaran serà una jornada més vinculada a la malaltia que pateix des de fa cinc anys. Fins fa cinc anys treballava en projectes informàtics en diferents empreses del país, ara estudia humanitats, fa exercici i sobretot es relaciona amb els altres. Confia en la medicina que és, diu ella mateixa, part important que encara estigui aquí.
Pilar fa cinc anys que encadena tractaments, medicació i quimioteràpia. Per a ella, estar en contacte amb la realitat és el que la fa avançar en el dia a dia.
"Intentar gaudir el dia a dia, perquè no saps ben bé què pot passar més endavant. Que l'entorn t'ajudi a estar motivada és imprescindible."
Pilar Estaran
A més, valora el tracte del personal del SAAS quan ve a fer quimioteràpia, però reclama atenció i ajudes a les persones malaltes menors de 60 anys, com ara el servei de menjar a domicili que li facilita el Comú d'Escaldes.
"Falten coses tan simples com que les places del bus destinades per a les persones amb problemes de mobilitat estiguin lliures, o que la gent es fixi en aparcar perquè es pugui obrir la porta."
Pilar Estaran
I reclama més personal per al servei d'atenció domiciliària i no exigir un nivell tan alt de català. Considera que no cal.
"Els menors de 60 anys ens trobem moltes vegades amb que l'atenció que ens poden proporcionar és l'atenció domiciliària, que fa una gran feina, però només et poden destinar una hora, que al dia a dia tampoc és important, però quan ja no estas tan bé després d'una quimio haver-te de fer un menjar és complicat."
Pilar Estaran
Fa exercici als Serradells, és al grup de teràpia de la Massana i estudia humanitats. I si fa bon temps participa a les curses que s'organitzen com ara el Mou-te, la d'Assandca i la de la Dona.
Informa: Sílvia Mestre
Imatge: Txell Taboada